Komt dat zien: Tottenham speelt vanaf woensdag in het mooiste stadion van Europa

Komt dat zien: Tottenham speelt vanaf woensdag in het mooiste stadion van Europa

03-04-2019 10:00 Laatste update: 10:49
76

Het lange wachten is eindelijk voorbij voor spelers, staf en fans van Tottenham Hotspur. Zeven maanden later dan gepland staat deze week het allereerste Premier League-duel in het nieuwe thuis op het programma. Op de plek van het iconische White Hart Lane is een hypermodern, state-of-the-art stadion uit de grond gestampt. Het meesterwerk van voorzitter Daniel Levy moet Spurs het laatste zetje naar de Europese elite geven. 

De tranen vloeiden rijkelijk toen Tottenham Hotspur op 14 mei 2017 z'n állerlaatste wedstrijd speelde op het oude White Hart Lane. Daniel Levy, sinds 2001 eindbaas van Spurs en al elf jaar maniakaal bezig met een nieuw stadion, keek tijdens de zege op Manchester United en de daaropvolgende afscheidsceremonie toe vanaf de tribunes en zag dat het goed was. Hij had op die historische dag een positieve boodschap in petto voor de fans. "Dit is een hele mooie dag. We are moving forward. We gaan een van de beste stadions van Europa bouwen - en we worden een échte Europese topclub."

1 miljard
Spurs hoopte al in de eerste maanden van dit seizoen het tijdelijke onderkomen Wembley weer in te ruilen voor Noord-Londen. Zo'n 1000 vaklui werkten letterlijk dag en nacht aan de nieuwe thuishaven, gebouwd op de plek waar 118 jaar lang White Hart Lane stond. De verhuisplannen van Levy bleken veel te ambitieus: meerdere keren kregen fans te horen dat het project vertraging had opgelopen.

Het uitstel leverde Tottenham Hotspur een extra kostenpost van 80 miljoen pond op; Britse media schatten het totale kostenplaatje in op circa 1,1 miljard pond. Die gigantische smak geld verklaart wellicht waarom Levy al anderhalf jaar geen enkele speler meer heeft gekocht voor Spurs-manager Mauricio Pochettino. Naar verwachting zal Tottenham zich ook in de komende seizoenen nog geen exorbitante uitgaven kunnen permitteren. 


Daniel Levy (links) met manager Mauricio Pochettino

Het mag de pret voorlopig niet drukken. Begin maart maakte Spurs bekend dat de club ready to go is. In de afgelopen weken werden er al twee testevents afgewerkt in het nieuwe Tottenham Hotspur Stadium. Respectievelijk 30.000 en 45.000 supporters waren welkom en konden zo een eerste glimp opvangen van hun nieuwe thuis. Woensdagavond om 20.45 uur is het grote moment daar. Stadgenoot Crystal Palace is de tegenstander tijdens het állereerste officiële duel. Het stadion is tot de nok uitverkocht. De nieuwe thuishaven biedt plaats aan 62.062 fans, ruim 25.000 meer dan White Hart Lane. Het aantal beschikbare seizoenskaarten is verdubbeld naar 42.000. 

Wall of Sound
Het eindresultaat is overweldigend. Stadionfetisjisten noemen het Tottenham Hotspur Stadium nu al 'het mooiste van Europa'. Met ingenieurs en designers reisde Levy heel de wereld af, langs tientallen stadions, op jacht naar elementen die hij terug wilde zien in zijn meesterwerk. Veel inspiratie is gehaald uit diverse Amerikaanse NFL-arena's. Aan élk detail is maximaal aandacht geschonken: de akoestiek, de afstand tot het veld, de kleur van de stoeltjes, de gigantische LCD-schermen, de lichtinstallatie - en ga zo maar door. 

Pronkstuk is de South Stand, een equivalent van De Gele Muur van Borussia Dortmund. De tribune achter het doel is 38 meter hoog en bestaat uit 17.500 staan- en zitplaatsen. The Wall of Sound, zoals-ie nu al wordt genoemd, moet voor een ongekende sfeer en een orkaan aan geluid zorgen. 


Met het op een na grootste stadion van de Premier League - alleen Old Trafford is groter - denkt Spurs definitief aansluiting te krijgen bij concurrenten die jaarlijks véél meer spenderen aan salarissen en transfersommen. De nieuwe thuishaven levert bakken met geld op. Experts verwachten dat Levy de naam van het Tottenham Hotspur Stadium voor circa 20 miljoen pond per seizoen verkoopt aan een sponsor. Nike wordt regelmatig genoemd. Vergeleken met de extra recettes is die 20 miljoen klein bier. White Hart Lane bracht aan match day income een slordige 45 miljoen per seizoen op. Dat bedrag wordt nu verdubbeld en gaat waarschijnlijk over de 100 miljoen pond heen. 

"Zo bijzonder, het is net White Hart Lane - maar dan véél groter. Unbelievable", zei Pochettino afgelopen week. "Het voelt magisch. We gaan er voor zorgen dat we ons hier zo snel mogelijk thuis voelen. Ik weet zeker dat Tottenham dankzij dit stadion een geweldige toekomst tegemoet gaat."

Zeven feiten over het nieuwe Spurs-stadion

- Het grasveld van het Spurs-stadion kan onder de parkeerplaats worden gerold en plaats maken voor een American Football-pitch. Tottenham heeft een tienjarige deal gesloten met de NFL: elk seizoen worden er minimaal twee wedstrijden gespeeld in Noord-Londen
- Er hangen en staan 1800 HD-schermen in het stadion. Voor bezoekers zijn in totaal 471 wc's beschikbaar
- Fans kunnen voor, tijdens en na wedstrijden terecht bij 65 verschillende eetgelegenheden. Achter de South Stand is de 'Goal Line Bare' gebouwd, een bar van bijna 70 meter lang die parallel ligt aan de doellijn
- Meerdere bars in het stadion beschikken over een vernieuwend tapsysteem waarmee liefst 10.000 biertjes per minuut geserveerd kunnen worden. Rondom wedstrijden worden er ongeveer een miljoen (!) pilsjes getapt

- Met 'Beavertown' beschikt Spurs als eerste club ter wereld over een in-house bierbrouwerij
- Contant geld is verbannen uit het stadion. Er kan alleen cashless en met een app worden afgerekend
- Naast het stadion heeft Spurs een fanshop van ruim 2000 vierkante meter gebouwd, daarmee de grootste van Europa. Voor en na wedstrijden worden er events georganiseerd met clublegendes en kinderen kunnen op grote schermen tegen elkaar gamen.