'Zuid-Limburg te klein voor drie profclubs, een fusie zal weer ter sprake komen'

'Zuid-Limburg te klein voor drie profclubs, een fusie zal weer ter sprake komen'

06-04-2019 12:26
77

Fortuna Sittard en Roda JC leken tien jaar geleden te fuseren tot Sporting Limburg, maar vijf dagen na de oprichting werd de nieuwe club alweer opgeheven. De gemeente keerde zich tegen een startfinanciering. Toch blijft toenmalig Fortuna-preses Hans Erkens voorstander van een FC Limburg.

"Zuid-Limburg is te klein voor drie gezonde profclubs. Simpel. Uiteindelijk breekt nood wetten en zal een fusie weer ter sprake komen, daarvan ben ik overtuigd", zegt Erkens in gesprek met Voetbal International. "Dat Fortuna nu een opleving kent is geweldig. Maar als Isitan Gün morgen stopt, is het overmorgen alsnog afgelopen met de club."

Sef Vergoossen en Frank van den Wall Bake, twee andere roergangers achter Sporting Limburg, zijn het met Erkens eens. "Een fusie was en is de oplossing voor het Zuid-Limburgse voetbal", stelt marketingdeskundige Van den Wall Bake, tien jaar geleden procesbegeleider van de fusieclub. "Ik weet ook dat er nog dagelijks over wordt gesproken, binnen de politiek en de sportwereld. Het concept dat destijds op tafel lag, is nog steeds uitvoerbaar."

Ook Vergoossen ziet dat de situatie nog gelijk is met tien jaar geleden. "Ik blijf zeggen: een structurele positie in de middenmoot is voor Midden- en Zuid-Limburg alleen nog mogelijk als er één sterke club wordt gevormd. Als vandaag iemand twintig miljoen euro op tafel legt, is het morgen geregeld. Maar na alle mislukte pogingen in het verleden, denk ik niet dat iemand zich nog aan dit dossier durft te branden."