Van der Sar: 'Stond er 40 man voor de etalage, en ik ben geen Ronaldo of Buffon'

Van der Sar: 'Stond er 40 man voor de etalage, en ik ben geen Ronaldo of Buffon'

08-04-2019 08:52
32

Edwin van der Sar denkt dat Juventus en Ajax qua omvang niet met elkaar te vergelijken zijn. De algemeen directeur van de Amsterdammers heeft een verleden bij beide clubs. Woensdag staan ze tegenover elkaar in de kwartfinale van de Champions League.

"Juventus is een grotere club dan Ajax. Kijk alleen maar naar de wereldsterren die daar echt op regelmatige basis voetballen", zegt Van der Sar op de website van Ajax. "Wij hebben natuurlijk Johan Cruijff gehad, één van de grootste voetballers aller tijden. En veel spelers hebben via Ajax de internationale top bereikt. Als zij vertrekken, moeten we dat van onderuit opvangen. Juventus koopt spelers om het elftal beter te maken. Ze hebben nu Ronaldo en beschikten in het verleden ook over de Nedved's, Del Piero's en Zidane's van deze wereld."

"Natuurlijk is Italië ook een groter land, en wonen er ook veel meer Italianen all over the world", vervolgt de oud-doelman. "Als wij met Juventus naar Napoli of Brescia gingen, stonden er duizenden Juve-fans bij het hotel. Dat is in Nederland niet het geval als wij met Ajax bijvoorbeeld naar Limburg gaan. Het ligt ook in de aard van de mensen. Een Italiaan is veel emotioneler. Wil ook sneller aan je zitten. Dat vind ik wel fijn aan Nederland, dat je je vrij kunt bewegen."

Van der Sar ervoer de fascinatie voor voetballers in Italië aan den lijve. "Ik ging een keer winkelen in Milaan met mijn vrouw. Op gegeven moment zei ze: 'moet je buiten kijken'. Stond er veertig man voor de etalage om te kijken wat ik aan het passen was. En vervolgens werd er geklapt en geapplaudisseerd toen we de winkel uitkwamen. Dat zijn heel andere dimensies. En dan ben ik uiteraard geen Ronaldo of Buffon. De adoratie is hoog in Italië. Tegelijkertijd kan er ook afbreuk zijn. Als je verliest, is de kritiek ook veel harder."