Ten Hag: 'Moesten dingen anders doen, goed dat de grenzen bij Ajax zijn opgerekt'

Ten Hag: 'Moesten dingen anders doen, goed dat de grenzen bij Ajax zijn opgerekt'

10-04-2019 08:14
45

Erik ten Hag kreeg bij zijn aanstelling als trainer van Ajax mee dat hij de Amsterdammers weer mee moest laten doen op het internationale podium. Nu Ajax in de kwartfinale van de Champions League staat blikt Ten Hag terug op het proces richting het Europese succes.

De weg naar de kwartfinale van de Champions League begon voor Ten Hag met een succesvolle transferperiode. "Marc Overmars en ik hebben tegen het einde van vorig seizoen een analyse gemaakt", legt hij uit tegenover De Telegraaf. "Onze conclusie was dat we in de categorie ’midden twintigers’ spelers tekort kwamen. We misten ervaring. Daarom waren we blij met het blijven van Hakim Ziyech en de komst van Dusan Tadic en Daley Blind."

Ook op tactisch vlak werd er aan Ajax gesleuteld. "We hebben het systeem aan de kwaliteiten van de spelers aangepast, onder meer om Frenkie op het middenveld te krijgen", analyseert de oefenmeester van de Amsterdammers. "We hadden door dat hij een sleutelspeler zou worden. En hij heeft zich daar waanzinnig ontwikkeld. De groep is hongerig en is nu op jacht naar een tastbare prijs."

"We hebben goed samengewerkt met de staf, directie en raad van commissarissen", gaat Ten Hag verder. "Ajax wil aanhaken bij de Europese top. Maar met de ontwikkelingen in Europa moesten we wel dingen anders gaan doen. De financiële verhoudingen zijn steeds verder uit elkaar gegroeid tussen top- en kleinere competities."

"De uitgangspunten moesten hier worden losgelaten om enigszins competitief te kunnen zijn. Want anders is het onmogelijk om te kunnen aanhaken, zoals wij willen. Dus is het goed dat de grenzen zijn opgerekt, zonder dat we financieel zijn gaan concurreren met ploegen als Real en Juventus. Dat is een utopie."