Spelersrapport: De Ligt, Ziyech en Neres bewijzen zich bij aanvallend Ajax

10-04-2019 22:53 Laatste update: 23:33
151

Al wekenlang werd uitgekeken naar het affiche tussen Ajax en Juventus in de kwartfinales van de Champions League. Vooral de Amsterdammers stelden niet teleur en kregen met 1-1 misschien zelfs te weinig. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een enerverend avondje Champions League-voetbal in de Johan Cruijff Arena.

Andre Onana – 6.5: De Ajax-keeper kreeg niet eens zo heel veel te doen, maar moest vlak voor rust toch de bal uit het net halen na een kopbal van dichtbij van Cristiano Ronaldo. Die tegengoal was Onana niet aan te rekenen. Verder keepte hij een degelijke wedstrijd.

Joel Veltman – 7: De vervanger van Noussair Mazraoui deed wat van hem gevraagd werd en was zeker geen dissonant in het uitstekende spel van de Amsterdammers. Op een slordige inspeelpass in de eerste helft na bewees Veltman weer terug op zijn oude niveau te zijn.

Matthijs de Ligt – 7.5: We kunnen wel blijven zeggen dat Matthijs de Ligt erg volwassen speelde voor zijn leeftijd, maar dat is ondertussen geen verrassing meer. De aanvoerder der Ajacieden had zijn zaakjes achterin goed op orde en bleef ook tegen de listige Mario Mandzukic fier overeind.

Daley Blind – 6: De ervaren verdediger van Ajax deed weinig fout, maar liet vlak voor rust Cristiano Ronaldo uit zijn rug weglopen. De Portugees werd ook niet overgenomen door een andere Ajacied en benutte direct zijn eerste kans van de wedstrijd. Een dure fout dus.

Nico Tagliafico – 6.5: In aanvallend opzicht kon de Argentijn zich niet onderscheiden, omdat het leeuwendeel van de Ajax-aanvallen over de rechterkant ging. Defensief gezien stond Tagliafico als altijd zijn mannetje, maar de gele kaart die hem een schorsing oplevert voor de return was een smetje op zijn wedstrijd.

Lasse Schöne – 6.5: Het verwijt richting Lasse Schöne is vaak dat de Deen het tempo niet meer kan bijbenen in absolute topwedstrijden. Daar was tegen Juventus geen enkele sprake van. De rechtspoot was een baken van rust in het verzorgde aanvalsspel van de Amsterdammers.

Frenkie de Jong – 7.5: Dat het inzicht, de dribbel en de inspeelpass van Frenkie de Jong van bijzonder hoog niveau zijn is bekend. De 21-jarige middenvelder uit Arkel liet zich woensdagavond ook van een andere kant zien en veroverde veel ballen voor Ajax. Een dikke pluim voor De Jong.

Donny van de Beek – 7.5: Oneerbiedig gezegd is Donny van de Beek het werkpaard van Ajax. De blonde nummer zes was wederom overal op het veld te vinden en werkte zich het snot voor de ogen. Had in de eerste helft wel een doelpunt moeten maken, maar dat is hem voor deze ene keer vergeven.

Hakim Ziyech – 7.5: Veel van het Amsterdamse gevaar begon of eindigde bij Hakim Ziyech. De Marokkaan was zeer bedrijvig, testte in de eerste helft met een drietal afstandsschoten de handschoenen van Wojciech Sczesny en strooide na rust met een aantal fraaie passes. Ziyech is klaar voor de absolute top.

Dusan Tadic – 7: Waar Dusan Tadic in beide wedstrijden tegen Real Madrid nog een sleutelrol vertolkte voor Ajax, was zijn invloed tegen Juventus minder groot. Toch heeft de jonge Amsterdamse ploeg de ervaring van de Serviër keihard nodig. Een dikke voldoende voor Tadic.

David Neres – 7.5: In de eerste helft onzichtbaar, maar vlak na rust toonde David Neres zijn klasse. Met een fraaie dribbel en dito schot zette hij Ajax op gelijke hoogte, waarna hij in de tweede helft een plaag bleef voor de Italiaanse verdedigers.

Invallers:

Jurgen Ekkelenkamp – x: Pakte in de slotfase een nuttige gele kaart nadat hij Cristiano Ronaldo vasthield en miste even daarvoor dé kans om Ajax op 2-1 te zetten. Toch speelde de jonge debutant niet lang genoeg voor een beoordeling.