Volwassen Ajax blijft knap overeind tegen Juventus en houdt zicht op laatste vier

Volwassen Ajax blijft knap overeind tegen Juventus en houdt zicht op laatste vier

10-04-2019 22:49 Laatste update: 23:04
268

Ajax heeft nog steeds zicht op de halve finale van de Champions League. De Amsterdammers deden in de eigen Johan Cruijff Arena niet onder voor Juventus en hielden La Vecchia Signora op een verdienstelijke 1-1. De treffers van Cristiano Ronaldo en David Neres vielen vlak vóór en vlak na rust.

Trainer Erik ten Hag moest alleen de geschorste Noussai Mazraoui missen: de rechtsback werd vervangen door Joël Veltman. Juventus moest het stellen zonder aanvoerder Giorgio Chiellini, maar kon wél een beroep doen op vedette Cristiano Ronaldo.

Tijdens de eerste helft hielden beide clubs elkaar in balans, maar waren de beste kansen aanvankelijk voor Ajax. De supporters juichten al na een inzet van Hakim Ziyech, maar de linkspoot trof slechts het zijnet. Donny van de Beek kreeg de grootste mogelijkheid, maar schoot oog in oog met doelman Wojciech Szczesny hard naast.

De gele kaart voor Nicolas Tagliafico, die de return in Turijn moet missen, leek het enige smetje op de eerste helft, maar Juventus sloeg op slag van rust bikkelhard toe. Cristiano Ronaldo ontsnapte aan de aandacht van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, dook naar een voorzet van Joao Cancelo en liet André Onana kansloos. Ajax kon de schade echter meteen na de pauze repareren. David Neres trok na een halve minuut naar binnen vanaf links en passeerde Szczesny met een prachtige krul in de verre hoek: 1-1.

De gelijkmaker van Neres bleek de aanleiding voor een hectische fase, met hachelijke momenten aan beide kanten. Een tweede treffer van de Braziliaan werd afgekeurd wegens buitenspel, een vrije trap van Juventus draaide gevaarlijk voor Onana's doel langs en Alex Sandro gooide zich voor een schot van Ziyech. Ten Hag toverde een kwartier voor tijd een konijn uit de hoge hoed en liet Jurgen Ekkelenkamp zijn Champions Leauge-debuut maken. Het negentienjarige talent kreeg nog een aardige kans, maar trof de vuisten van Szczesny.

Net toen Juventus genoegen leek te nemen met een 1-1 eindstand, leek Douglas Costa Ajax een tweede doffe dreun toe te dienen. De Braziliaanse invaller sprintte al zijn tegenstanders eruit, maar zijn actie eindigde met een schot tegen de paal. Even later moet Onana in actie komen om een doorgeschoten voorzet van Cancelo uit de verre hoek te tikken. In de blessuretijd mocht Dusan Tadic nog aannemen in het strafschopgebied, maar zijn puntertje ging via via naast.

Na het laatste fluitsignaal van Carlos Del Cerro Grande stond er echter nog steeds een 1-1 stand op de borden. Ajax speelt op dinsdag 17 april de returnwedstrijd in Turijn en zal dan minstens één uitdoelpunt moeten maken.