TV-inkomsten 'ongelijk verdeeld': 'Terwijl 10 miljoen niets betekent voor Ajax'

TV-inkomsten 'ongelijk verdeeld': 'Terwijl 10 miljoen niets betekent voor Ajax'

12-04-2019 07:59
187

Fortuna Sittard-eigenaar Isitan Gün vindt de verdeling van de televisiegelden in Nederland oneerlijk. Ajax ontving afgelopen jaar 9,5 miljoen euro aan tv-inkomsten, terwijl clubs als Fortuna Sittard niet eens de twee miljoen halen.

De ranglijst met tv-gelden wordt opgemaakt op basis van de eindklasseringen in de Eredivisie over tien jaar. Fortuna Sittard mocht dit seizoen voor het eerst sinds 2002 weer uitkomen op het hoogste niveau en zal, als het zich handhaaft, de komende jaren steeds achteraan moeten sluiten. "Zo'n systeem is erop gericht om de huidige krachtsverhoudingen te formaliseren. Het is belachelijk, maar niemand stelt het ter discussie", laat Gün weten in gesprek met Voetbal International.

Volgens de Turkse Fortuna-eigenaar heeft de Eredivisie op het gebied van tv-inkomsten één van de meest scheve verhoudingen in het Europese voetbal. "Terwijl, met alle respect, tien miljoen niets betekent voor Ajax", stelt Gün. "Met een paar miljoen minder blijven ze met afstand de grootste in Nederland, terwijl het voor de krachtsverhoudingen in Europa geen enkel verschil maakt."