De Jong: 'Keek naar m'n spelers en dacht: lieve schatten, wat doe ik jullie aan?'

De Jong: 'Keek naar m'n spelers en dacht: lieve schatten, wat doe ik jullie aan?'

13-04-2019 13:47
41

De Graafschap verloor dit seizoen met 8-0 op bezoek bij Ajax. Die nederlaag heeft trainer Henk de Jong zichzelf kwalijk genomen, vertelt hij een paar maanden later. De Graafschap speelde extreem verdedigend in Amsterdam.

De Jong stelde vijf verdedigers op. "En gingen we er met 8-0 af. Ik voelde me verschrikkelijk", zegt De Jong in Het Parool. "Met de kont in het eigen strafschopgebied en een beetje op de counter loeren, ik vond er zelf ook niks aan. Ik keek naar mijn spelers en dacht: lieve schatten, wat doe ik jullie aan? Ik deed concessies aan onze speelwijze en kon er niet van slapen. Het leek ook of die klok in de Arena niet vooruitging."

De Jong kreeg dagen na de wedstrijd een hoop over zich heen van supporters. "En terecht, want wie verliest nou met 8-0? Achteraf werkte die afgang bevrijdend. Ik heb het meteen omgezet, zo defensief gaan we nooit meer spelen."

"Een week later werd het 2-2 tegen Vitesse en stond iedereen weer achter ons. Sinds ik mijn afscheid bekendmaakte, kreeg ik van veel fans cadeaus. Ik zei nog: ik ben nog niet vertrokken. En als we degraderen, schoppen jullie me weg."