Heerenveen en Groningen delen de punten in derby met twee gezichten

14-04-2019 16:22
24

SC Heerenveen heeft een punt overgehouden aan de eerste wedstrijd sinds het ontslag van Jan Olde Riekerink. De Derby van het Noorden tegen FC Groningen in het Abe Lenstra Stadion eindigde zondagmiddag onbeslist: 1-1.

Olde Riekerink kreeg deze week zijn congé na een reeks van vier zwakke wedstrijden. Met assistent-trainer Johnny Jansen op de bank kwamen de spelers van Heerenveen een stuk scherper voor de dag tegen Groningen.

Pelle van Amersfoort, vervanger van de geblesseerde clubtopscorer Sam Lammers, kreeg in de tweede helft twee grote kansen, maar verzuimde Heerenveen op voorsprong te zetten. Ook Morten Thorsby had het vizier niet op scherp staan.

Op slag van rust kwam Heerenveen toch op een verdiende voorsprong. Van Amersfoort liet zien dat hij wel degelijk kan scoren: 1-0. Na de Friese treffer werd door Groningen-supporters vuurwerk gegooid in het naburige vak. Scheidsrechter Bas Nijhuis dreigde de wedstrijd even te staken, maar hield het bij een waarschuwing.

Na rust trok Groningen het initiatief naar zich toe. Heerenveen was aanvankelijk nog het dichtst bij een doelpunt met een bal op de paal van Ben Rienstra, maar Groningen rook bloed en creëerde goede kansen. Warner Hahn hield Heerenveen echter op de been met een reeks topreddingen.

Na 61 minuten moest Hahn alsnog capituleren. Paul Gladon tekende voor de 1-1. In de vorige twee Groningen-duels was de spits ook al trefzeker. Hahn voorkwam even later dat Gladon ook zijn tweede van de middag maakte.

In de slotfase golfde het spel op en neer, maar Heerenveen en Groningen kwamen niet meer aan scoren toe. Veel schieten beide ploegen niet op met het punt. Groningen blijft achtste met één punt minder dan nummer zeven Vitesse, dat nog in actie komt tegen FC Utrecht. Heerenveen staat tiende.