Waarom Ten Hag voor Juventus - Ajax kan kiezen voor Mazraoui én Veltman

Waarom Ten Hag voor Juventus - Ajax kan kiezen voor Mazraoui én Veltman

Gepubliceerd: maandag 15 april 2019 om 11:30ma 15-04-2019 om 11:30

Laatste update: maandag 15 april 2019 om 11:50ma 15-04-2019 om 11:50

Ajax won zaterdag mét Noussair Mazraoui van Excelsior. De rechtsback keerde terug van een schorsing, waardoor Joël Veltman weer op de bank zat. Voor wie kan Ajax-trainer Erik ten Hag het beste kiezen tegen Juventus? Alleen Mazraoui of Veltman? Of krijgen beide spelers een basisplaats? Je leest het in deze analyse.

Ten Hag wijzigde Ajax tegen Excelsior op een paar plekken tegen opzichte van Juventus-thuis: Klaas-Jan Huntelaar startte in de spits, Donny van de Beek speelde in een minder aanvallende rol op het middenveld en Mazraoui stond op de plek van Veltman. Veltman speelde een sterke wedstrijd tegen Juve en ook tegen Excelsior kreeg de voormalige aanvoerder van Ajax nog speelminuten. Dit kan erop duiden dat hij dindsag aan de aftrap verschijnt in Turijn.


Het drukzetten van Ajax: Ziyech jaagt het centrum van de Excelsior-defensie op. De rechtsback van Ajax moet doorstappen als de linksback aangespeeld wordt. Ook tegen Juventus zette Ajax op deze manier druk. Ajax komt vaak in de problemen als de pressing niet slaagt.

Hoe groter de afstand tussen de linksback van de tegenstander en de rechtsback van Ajax, hoe groter de kans dat een tegenstander onder de druk van Ajax uit kan spelen. Daarom zijn de fysieke en cognitieve vermogens van een Ajax-rechtsback belangrijk. Mazraoui heeft meer snelheid dan Veltman om - over grote afstand - druk te zetten. Beide spelers beschikken over het spelinzicht om te doorzien wanneer de bal de back van de tegenstander bereikt. Al maakte Veltman - misschien wel vanwege een gebrek aan wedstrijdritme - soms te gretig de loopactie naar de linksback. De afstand, het spelinzicht en de fysieke vermogens bepalen de effectiviteit van de Ajax-pressing.
Veltman zet druk op de linksback van Willem II, die knap onder de druk uit speelt. Tegen Juventus stapt Veltman drie keer door op de linksback, omdat hij verwacht dat de bal daar gaat komen. Spelers van Juventus doorzien dit en lanceren Blaise Matuidi (met Lasse Schöne in de achtervolging) in de diepte. Veltman is uit positie.

Wanneer Mazraoui en Veltman te laat bij de back arriveren (of de verkeerde inschatting maken) moet Ajax vol in de achteruit. Ook daar zou Mazraoui qua fysieke vermogens een streepje voor hebben op Veltman. Defensieve discipline speelt echter een (grote) rol. Veltman heeft veel meer de verantwoordelijkheid als verdediger om zijn collega’s te helpen in defensieve situaties. Tegen Excelsior was Mazraoui na een omschakelmoment nergens te bekennen. Veltman ging tegen Juventus met een breedtepass in de fout, maar arriveert daarna wél in de zestien. Die verdedigende drang om te helpen heeft Mazraoui minder.
Voorafgaand aan de eerste goal van Excelsior kan de bal vanuit rechts te gemakkelijk naar het centrum gespeeld worden. Dat mag de middenvelders aangerekend worden. Maar ook de omschakeling van Mazraoui laat te wensen over. Veltman heeft daarentegen wel de verdedigende discipline.

In aanvallend opzicht heeft Mazraoui een goede klik met Hakim Ziyech. In omschakelmomenten heeft hij de fysieke vermogens om over de vleugelspeler heen te denderen. Daarmee creëert de als middenvelder opgeleide speler afleiding en verwarring bij de tegenstander. Ook voelt Mazraoui zich comfortabeler in kleine ruimtes. Om deze redenen heeft Mazraoui meer toegevoegde waarde op de helft van de tegenstander dan Veltman. Daartegenover staan de mogelijkheden die Veltman met zijn kopkracht meebrengt en zijn positie kiezen in verdedigend opzicht.Het voetballend vermogen en de creativiteit van Mazraoui zorgen voor veel toegevoegde waarde aan dit Ajax. Daarnaast heeft de speler een goede klik met Hakim Ziyech. Mazraoui scoorde dit seizoen al twee treffers in de Champions League vanaf de rechterkant.

Het is nog onzeker voor welke vleugelverdedigers Ten Hag gaat kiezen in de Champions League-return tegen Juventus. Door de schorsing van Nicolás Tagliafico kan het zijn zowel Mazraoui als Veltman gaat spelen. De verdediging van Ajax zou er dan als volgt uitzien: Mazraoui op rechts, omdat hij klikt met Ziyech en beter past bij de manier van drukzetten, Matthijs de Ligt en Daley Blind in het centrum en Veltman aan de linkerkant.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws