'Let op mijn woorden: Kean kan dinsdag tegen Ajax het verschil maken'

'Let op mijn woorden: Kean kan dinsdag tegen Ajax het verschil maken'

16-04-2019 15:15 Laatste update: 15:36
45

Italiaanse media en fans van Juventus waren afgelopen woensdag diep onder de indruk van Ajax. De remise tijdens de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League werd tegelijkertijd als een teleurstelling ervaren. Dat zegt Anthony Barbagallo, redacteur van Football Italia, in gesprek met deze website.

Een week geleden blikten we met Barbagallo uitgebreid vooruit op de eerste clash tussen Ajax en Juve in de Johan Cruijff Arena. Hij vertelde onder meer dat De Oude Dame waarschijnlijk zou tekenen voor een gelijkspel. Gezien het spelbeeld – Juve werd bij vlagen scheel getikt door Ajax – konden Cristiano Ronaldo en consorten waarschijnlijk wel leven met de uiteindelijke 1-1. De achterban van de Serie A-grootmacht baalde, weet Barbagallo. "Er was sprake van teleurstelling, omdat Juventus wel érg afwachtend speelde en er amper sprake was van creativiteit", vertelt hij aan VoetbalPrimeur.

"Gek genoeg had Juventus zelfs nog kunnen winnen, als die bal van Douglas Costa in de slotfase niet op de paal was beland. De staf en spelers zijn vooral blij met dat ene, cruciale doelpunt in een uitwedstrijd. De 1-1 van David Neres kwam onverwacht, want Juventus leek na de openingstreffer in control. Zoals ik al zei: een goal in een uitwedstrijd is belangrijk, maar bij Juventus beseft iedereen dat het dinsdagavond alle kanten op kan gaan. Ajax heeft maar één doelpunt nodig om te stunten en de Champions League-droom van Juve te verpesten."


Het jonge, wervelende Ajax heeft hoe dan ook veel indruk gemaakt. "Vanaf de eerste minuut aanvallen, aantrekkelijk voetballen en jagen op een doelpunt – dat is men in Italië niet gewend. Dit is geen ploeg die tijdens de return ineens achterover leunt en wacht op een kansje. Ajax zal ook in Turijn weer de aanval zoeken – en dat kan ook, met zulke spelers."

"In Italië ging het afgelopen week veel over Neres. Met zijn snelheid en dribbels heeft hij de defensie van Juve angst ingeboezemd. Ajax deed het natuurlijk echt heel goed. Meer schoten, meer balbezit, meer geslaagde passes. Dusan Tadic, Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt zijn uitgebreid besproken en hebben veel complimenten ontvangen. Frenkie de Jong natuurlijk ook. Zo'n intelligende middenvelder die het tempo van de wedstrijd bepaalt."

Honger
Barbagallo vermoedt dat Juve in het eigen Allianz Stadium gas geeft en initiatief toont. "Ik verwacht meer honger en meer drive bij Juve. Voor eigen publiek is Juventus sowieso beter. Het Allianz Stadium is al jaren een onneembare vesting. Ik denk ook dat Max Allegri, de trainer, wéét dat hij tegen Ajax niet alleen maar de voorsprong uit het heenduel kan verdedigen. Er moet nu pro-actiever gespeeld worden. Zo aanvallend als tegen Atlético Madrid, toen Juventus twee keer moést scoren, zal het natuurlijk niet zijn."


In de Johan Cruijff Arena trad Juventus woensdag aan met Mario Mandzukic als aanspeelpunt. De Kroatische spits is nu geblesseerd. Zijn vervanger kan zomaar een beslissende rol spelen tegen Ajax, voorspelt Barbagallo. "Tijdens de eerste ontmoeting ontbrak het bij Juve aan snelheid in de voorhoede. Moise Kane is ontzettend snel. Hij is de man in vorm, daarom verdient hij een basisplaats. Mandzukic was in Amsterdam sowieso onzichtbaar - eigenlijk is hij al gehele seizoen uit vorm. Kean kan tegen Ajax echt het verschil maken, let op mijn woorden."

"Mijn voorspelling: 2-1 voor Juventus. Het thuisvoordeel, de ervaring en klasse van Ronaldo en Kean, zoals hij de laatste weken speelt, maken het verschil. Maar makkelijk wordt het zéker niet!"

(Paul Audenaerd)