'Het Ajax-team van 2011 is vergelijkbaar, waarom het dan niet lukt, weet ik niet'

'Het Ajax-team van 2011 is vergelijkbaar, waarom het dan niet lukt, weet ik niet'

16-04-2019 17:14
52

Dat Ajax er járenlang niet in slaagde om aan te haken bij de Europese elite en nu plots op de drempel van de halve finale van de Champions League staat, is waarschijnlijk een kwestie van 'geluk en pech'. Dat stelt David Endt, voormalig teammanager van Ajax, in gesprek met ELF Voetbal. 

In 2003 bereikte Ajax voor de laatste keer de kwartfinale van de Champions League. "De eerste jaren na zo'n kwartfinale sta je er niet zo bij stil als je misschien de achtste finale bereikt. Pas als de jaren gaan tellen kom je tot het besef hoe waardevol zo’n kwartfinale is. Tussendoor ben je daar niet mee bezig, dan wil je vooral die prestatie herhalen. Er zit wel een finale tegen Manchester United in, die dezelfde waarde kan hebben", zegt Endt.

"Na de triomf in de jaren '90 leeft een club als Ajax met het idee: wij horen bij de laatste vier, maar dat besef lijdt aan erosie. Het team van 2011, 2012 is qua compositie vergelijkbaar met het huidige. Waarom het dan niet lukt weet ik ook niet. Nu hebben ze een paar mensen in de as die bepalen hoe er gespeeld wordt. Blind wordt altijd verguisd, maar hij is in zijn beslissingen zeer prominent. Van Tadic had ik niet verwacht dat hij zich in het veld als leider zou manifesteren, dat is een verrassing."

Magie
"En we hebben een goede keeper", voegt Endt daar aan toe. "En weet je, de sterren moeten ook goed staan, het moet een beetje meezitten. Je kunt bij Bayern en Benfica ook verliezen, maar het valt net goed. Dat is misschien de magie van voetbal, dat het geluk je even toelacht."

Ajax trapt dinsdagavond om 21.00 uur af tegen Juventus. Het heenduel tussen de twee clubs eindigde in 1-1. In ons liveblog mis je niets van alle ontwikkelingen in Turijn.