Halsema over behandeling Ajax-fans: 'Entrada's in potentie gevaarlijk'

Halsema over behandeling Ajax-fans: 'Entrada's in potentie gevaarlijk'

16-04-2019 21:48
53

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam moest dinsdagavond verantwoording afleggen voor de schermutselingen rond Ajax – Juventus. Volgens Halsema zijn Entrada's vanaf dit seizoen eigenlijk helemaal niet meer toegestaan.

Dat staat in het Seizoensdraaiboek 2018/'19, een lijst afspraken van de gemeente, de politie en het openbaar ministerie en in overeenstemming met Ajax en de Johan Cruijff Arena. "Bij eerdere Entrada's hebben de betrokken partijen bij het voetbal geconstateerd dat Entrada's in potentie gevaarlijk zijn", wordt Halsema geciteerd door Het Parool. "In het bijzonder door het gebruik van zwaar vuurwerk en fakkels in een drukke, opeengepakte mensenmenigte."

Vorige week raakte de politie slaags met Ajax-supporters rond de Champions League-wedstrijd tegen de Italiaanse topclub. Daarbij raakten negen agenten gewond en 69 fans werden opgepakt. "Een vreedzame Entrada zouden we heel erg graag willen," zegt de burgemeester. "Maar we zien dat het bij dit soort sfeeracties vaak draait om vuurwerk en gezichtsbedekking, en dat maakt het voor de handhaving echt heel moeilijk."

Halsema kondigt aan op korte termijn met de supportersverenigingen van Ajax om tafel te gaan, samen met de club en de politie, om afspraken te maken over toekomstige sfeeracties. Volgens Halsema waren vijfhonderd agenten nodig rond Ajax – Juventus. "Ik vind het pijnlijk dat dit nodig is, maar we doen het niet uit luxe of uit machtsvertoon. We hebben zelfs hulp uit andere steden moeten inroepen."