Wereldprestatie Ajax: Amsterdammers naar halve finale Champions League

16-04-2019 22:54 Laatste update: 23:24
340

Ajax heeft voor een ongekende senstatie gezorgd in de kwartfinale van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag domineerde in de tweede helft tegen Juventus en plaatste zich door een 1-2 zege voor de laatste vier.

Waar Ajax vorige week het initiatief greep, was het nu Juventus dat meteen zijn intenties duidelijk maakte. De Oude Dame ging op zoek naar een snelle treffer en de Amsterdammers kwamen in de openingsfase nauwelijks onder de druk uit. Tot overmaat van ramp liep gelegenheidslinksback Noussair Mazraoui al snel een blessure op. Hij werd vervangen door Daley Sinkgraven.

Na twintig minuten leek Ajax wat beter in zijn spel te komen. Donny van de Beek was de eerste Ajacied die gevaarlijk werd. Hij schoot op aangeven van David Neres in kansrijke positie over. Juist op het moment dat de bezoekers wat meer lucht kregen, dompelde Cristiano Ronaldo Ajax in rouw. De Portugese ster zag dat Joël Veltman en Matthijs de Ligt elkaar in de weg liepen bij een hoekschop en kopte ongehinderd raak: 1-0.

Net als in voorgaande wedstrijden bleek Ajax niet uit het veld geslagen. Na een geblokt schot van Hakim Ziyech kreeg Van De Beek de bal plots voor de voeten, waarna de middenvelder razendsnel voor de gelijkmaker tekende: 1-1. In de hectische en rommelige eerste helft wist geen van beide ploegen daarna de regie te pakken, doelpunten bleven uit.

In de tweede helft was het Ajax dat de klok sloeg en er lustig op los combineerde. De Italianen moesten lijdzaam toezien hoe ze werden teruggedrongen door de equipe van Ten Hag, die kans op kans begon te stapelen. Doelman Wojciech Szczesny was aanvankelijk nog een sta-in-de-weg op onder meer een levensgrote mogelijkheid van Ziyech en een schot van Van de Beek. De spanning nam met de minuut toe, maar na 67 minuten was De Ligt daar. De aanvoerder kopte knap raak uit een hoekschop en zorgde voor enorme ontlading bij Ajax.

Juventus moest daardoor plots twee keer scoren, terwijl het na de pauze tot dan toe nauwelijks wat had in te brengen. David Neres leek Juventus van dichtbij de genadeklap te bezorgen, maar de Braziliaan mikte naast na een goede boogbal van Ziyech. De thuisploeg probeerde het af en toe wel, maar aan een echt idee leek het te ontbreken. De Amsterdammers bleven in de zinderende slotfase zelfs redelijk eenvoudig overeind. Juventus schreeuwde in de blessuretijd nog om een strafschop na een vermeende handsbal van Daley Blind. Die werd niet gegeven.

In de halve finale neemt Ajax het op tegen Manchester City of Tottenham Hotspur. De laatste keer dat Ajax in de halve eindstrijd stond was in 1997. De laatste Nederlandse ploeg die de laatste vier wist te bereiken was PSV in 2005.