Ajax richting de finale: waarom Spurs of juist Man City de ideale opponent is

Ajax richting de finale: waarom Spurs of juist Man City de ideale opponent is

17-04-2019 14:30 Laatste update: 14:30
72

Nu Ajax zich verzekerd heeft van een plek in de halve finale, kan de blik worden gericht op het Etihad Stadium in Engeland. Daar gaan Manchester City en Tottenham Hotspur woensdagavond vanaf 21.00 uur uitmaken wie met de ploeg van Erik ten Hag gaat strijden om een finaleticket. Op welke uitkomst moet Ajax hopen?

Een week geleden eindigde het heenduel in het gloednieuwe stadion van Spurs in een 1-0 zege voor de thuisclub. Heung-min Son haalde in de slotfase de trekker over. Het Man City van Pep Guardiola moet woensdag dus aan de bak. Ajax weet nu al dat het in de halve finale dus sowieso een Premier League-grootmacht treft. VoetbalPrimeur checkt waarom Tottenham en City op weg naar de eindstrijd in Madrid wel of juist niet te nemen hordes zijn.

Ajax vs. Tottenham
Tuurlijk, Spurs graag, klonk het dinsdagavond al op social media. Op papier heeft Manchester City een betere, meer complete ploeg dan Tottenham. The Citizens zijn kampioen van Engeland en strijden momenteel met Liverpool om de landstitel. Tottenham heeft al sinds 2008 geen hoofdprijs meer gewonnen. De formatie van manager Mauricio Pochettino mist z'n talisman.

Topscorer en superster Harry Kane raakte tijdens het heenduel met City geblesseerd aan zijn enkel en komt dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer in actie. Achter Kane beschikt Pochettino niet over een spits die net zo goed is, al lijkt Son beter te gaan presteren wanneer zijn grote concurrent ontbreekt. 

Daarnaast: een clash met Spurs betekent ook een weerzien met veel bekende gezichten. Davinson Sánchez, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Christian Eriksen hebben allemaal een verleden in Amsterdam. 

Liever niet Tottenham
Het deze maand opgeleverde stadion van Tottenham lijkt de ploeg extra energie te geven. Spurs won z'n eerste drie officiële wedstrijden, zonder één tegendoelpunt te incasseren: 2-0, 1-0 en 4-0. Daar een goed resultaat neerzetten wordt waarschijnlijk een loodzware opgave voor Ajax.

Er schuilt wellicht ook een gevaar in het feit dat Tottenham gezien wordt als een ploeg die te pakken is. Het is een elftal dat al lang bij elkaar is en jaar in, jaar uit in de top-vier van de loodzware Premier League eindigt. Ook al ontbreekt Kane, met onder meer Son, Lucas Moura, Dele Alli en Eriksen beschikt Pochettino over voldoende spelers die kunnen scoren en een wedstrijd met één actie kunnen beslissen. 


Ajax vs. Manchester City
Het seizoen duurt lang, héél lang voor Manchester City. De regerend kampioen van Engeland strijdt nog om vier (!) hoofdprijzen en maakt dus kan op een historische quadruple. Net als Ajax hebben Guardiola loodzware weken voor de boeg. Tijdens het uitduel met Spurs wilde of kon City geen gas geven en maakte het een matige indruk. 

Normaal gesproken kiest City altijd voor de aanval - en dat biedt juist weer mogelijkheden voor Ajax. Zo teruggetrokken en afwachten als bijvoorbeeld Juventus zullen The Citizens niet spelen. Het tiki-taka van Guardiola is bekend. Ook Ajax krijgt dan ruimte om het eigen frisse, verzorgde spel te spelen. Ook wel leuk: Ten Hag kent de filosofie van Pep als geen ander. De twee succescoaches werkten bij Bayern München samen. De leerling die de meester verslaat - dát zou een mooi vervolg van dit Ajax-sprookje zijn. 

Liever niet Manchester City
Het voetbal dat City de laatste seizoenen laat zien, behoort tot de top van Europa. Als de spelers van Guardiola het op hun heupen hebben, is er geen kruid tegen opgewassen. Dit seizoen werden 23 van de 25 officiële duels in het Etihad Stadium gewonnen - en menig tegenstander werd compleet overhoop gespeeld. Zo won City vorige maand bijvoorbeeld nog met 6-0 van Chelsea.

De afgelopen jaren reikte City nooit verder dan de kwartfinale - een grote frustratie voor Guardiola. Dit seizoen móet het gaan gebeuren. City deed het tijdens het heenduel tegen Spurs waarschijnlijk rustig aan omdat Guardiola wéét dat hij een elftal heeft dat de Londenaren woensdagavond alsnog van het veld kan blazen. Sergio Agüero, Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Leroy Sané: de aanvallende kwaliteit in de selectie van City is gewoon angstaanjagend. 

Wie zie jij graag als tegenstander van Ajax? En waarom? Deel het in de comments! 

Lees ook: Bij de laatste vier: Engeland eerste Ajax-halte op weg naar Madrid