'Veel trainers leven als nomaden, maar ik ga mijn huwelijk niet op 't spel zetten'

'Veel trainers leven als nomaden, maar ik ga mijn huwelijk niet op 't spel zetten'

Gepubliceerd: zaterdag 20 april 2019 om 14:44za 20-04-2019 om 14:44

Henk de Jong doet het momenteel naar behoren met De Graafschap, maar toen hij in december 2016 aan de slag ging op De Vijverberg kende de club een van de donkerste tijden uit zijn bestaan. De Doetinchemmers stonden destijds zestiende in de Eerste Divisie.

"Het leek wel een begrafenis", zegt de 54-jarige trainer in het Algemeen Dagblad. "Op de tribune zaten ook nog maar vier- of vijfduizend mensen, maar ook op de club zelf heerste een lamgeslagen stemming. Het eerste wat ik heb geprobeerd is de schwung terug te brengen. Nieuwe energie. Léven." De Jong probeerde de stemming op onorthodoxe wijze te veranderen. "Liep ik te klappen en te roepen op kantoor, in de gangen: Héee, hebben we er een beetje zin in vandaag!? Toen hebben de mensen hier vast wel even gedacht dat ik knettergek was. Maar het was nodig."

De Jong wil De Graafschap in de Eredivisie houden, maar keert daarna omwille van zijn familie terug naar Friesland. SC Cambuur stond meteen op de stoep. "Veel voetbaltrainers zijn gescheiden, ze leven als nomaden, gaan van baan naar baan", stelt hij. "Dat heb ik er niet voor over. Ik ga niet dwars door alles heen, ik ga mijn huwelijk niet op het spel zetten omdat ik nou zo graag in de voetballerij moet werken. Die grens ga ik niet over."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws