Ajax ontsnapt door 'rode' Huntelaar aan puntenverlies in Groningen

20-04-2019 20:22 Laatste update: 20:31
506

Ajax is in race om het kampioenschap ontsnapt aan peperduur puntenverlies. Vier dagen na de Champions League-stunt bij Juventus bleek FC Groningen een taaie, maar niet onverslaanbare tegenstander: 0-1. Klaas-Jan Huntelaar was de matchwinner.

Ajax had grote moeite met het fysieke spel van FC Groningen, dat bij de best presterende Eredivisie-ploegen van 2019 hoort. Na drie minuten gaven de Groningers in eigen huis al een waarschuwingsschot door Frenkie de Jong bijna de bal te ontfutselen in de eigen zestien.

Na het vroege schrikmoment beet ook Ajax van zich af. Matthijs de Ligt kreeg de grootste kans van de Amsterdammers in de eerste helft: Lasse Schöne legde de bal op het hoofd van de Ajax-aanvoerder, maar in tegenstelling tot afgelopen dinsdag kopte hij de bal op de paal.

Na kansen voor Joël Veltman, Donny van de Beek (Ajax) en Ludovit Reis (FC Groningen) in de eerste helft, kroop FC Groningen na rust écht uit z'n schulp. Zo was de van Ajax gehuurde Kaj Sierhuis met een volley dichtbij de openingstreffer en schoof Ritsu Doan de bal rakelings voorlangs.

Ajax-trainer Erik ten Hag zag dat het anders moest en koos met het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar voor Plan B. Dat leverde meteen een kans op. Uitgerekend Deyovaisio Zeefuik (ex-Ajax) haalde een inzet van Nicolás Tagliafico van de lijn.

Na 78 minuten kwam de bevrijding voor Ajax. Huntelaar schudde Tim Handwerker van zich af, nam de bal in één keer op de pantoffel en scoorde: 0-1. De gele kaart voor het uittrekken van zijn shirt nam hij voor lief. Enkele minuten later bleek het echter een zéér dure kaart. Hij gaf Samir Memisevic een elleboogstoot en kreeg zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Dennis Higler.

Daarmee bezorgde Huntelaar zijn ploeg een benauwde slotfase. Een doelpunt viel echter niet meer in Groningen, ondanks een vermeende handsbal van Tagliafico en een fout van De Ligt die bijna een doelpunt van Paul Gladon opleverde. Door de zege legt Ajax de druk weer bij PSV, dat zondag in actie komt tegen ADO Den Haag. Het verschil is drie punten.