'Laten we de lasten dan óók verdelen: Ajax 17.000 euro, Telstar 563 euro'

'Laten we de lasten dan óók verdelen: Ajax 17.000 euro, Telstar 563 euro'

23-04-2019 13:47 Laatste update: 13:56
151

Het is het stokpaardje van Pieter de Waard: de directeur van Telstar vindt dat grote clubs te veel macht hebben en de verdeling van onder meer de mediagelden niet eerlijk is. De Waard heeft zich kandidaat gesteld om bij de KNVB de opvolger te worden van voorzitter Michael van Praag. Hij heeft een aantal grote veranderingen voor ogen. 

"Een mooi concreet voorbeeld is het stimuleringsfonds voor jeugdopleidingen van betaald-voetbalclubs. Een paar jaar geleden al hebben we het voorstel gedaan om de verdeling te wijzigen, maar destijds is afgesproken dat topopleidingen 100.000 euro uit de subsidiepot krijgen en clubs als Telstar 30.000 euro. Dat is water naar de zee dragen als je het Nederlandse voetbal wilt verbeteren", vertelt de markante De Waard in gesprek met Sportknowhow XL

"Voor Ajax is die 100.000 euro peanuts - 0,1 procent van de begroting - maar bij Telstar is die 30.000 één procent op een begroting van drie miljoen. De grote clubs hebben te veel macht. Dat is prima, maar dan moet je wel ophouden met roepen dat je het Nederlandse voetbal beter wilt maken. Dat kan alleen als je de kleine clubs sterker maakt."

Schrijnend
"Wat het nog schrijnender maakt is dat de grote clubs meer meepikken van de baten, terwijl de kosten wel evenredig worden verdeeld", gaat hij verder. "De KNVB heeft ook besloten tot een bundeling van de maatschappelijke activiteiten van BVO's en alle clubs worden geacht 5.000 euro bij te dragen aan een stichting. Ajax en Telstar betalen allebei hetzelfde."

"Dan zeg ik op mijn beurt: laten we die lasten dan ook verdelen aan de hand van de verdeling van de mediagelden. Dan betaalt Ajax 17.000 euro en Telstar 563 euro."