AZ zet reuzenstap richting vierde plaats: directe concurrent verslagen in Alkmaar

23-04-2019 21:38 Laatste update: 21:40
35

AZ weet zich bijna zeker van de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer John van den Brom won dinsdag in eigen huis met 2-1 van directe concurrent Heracles Almelo, mede dankzij een fantastische goal van Calvin Stengs.

Het eerste schot op doel was meteen een doelpunt in het Afas Stadion. Stengs zette AZ met een schitterende uithaal op voorsprong. De thuisploeg had in de openingsfase de controle, zocht naar een tweede goal, maar langzaam maar zeker kroop ook Heracles uit zijn schulp. Na ruim een half uur werd doelman Marco Bizot voor het eerst getest door Adrián Dalmau. De Spanjaard was na 38 minuten zelfs heel dichtbij de gelijkmaker, maar weer greep Bizot in.

De derde doelman van Oranje had kort voor rust minder geluk. Brandley Kuwas speelde met wat geluk Teun Koopmeiners uit en schoof de bal in het doel. AZ herpakte zich meteen na de pauze en dacht al snel weer op voorsprong te komen. Een goal van Koopmeiners werd echter afgekeurd wegens buitenspel van Albert Gudmundsson. De Almaarders behielden desondanks het overwicht en dat leidde na 66 minuten alsnog tot de 2-1.

Na een prima actie van Seuntjens kreeg Gudmundsson de bal op een presenteerblaadje. De IJslander mikte in eerste instantie op de paal, voordat hij in de rebound alsnog trefzeker was. Aan de andere kant moest Bizot na een fraaie uithaal van Lerin Duarte de razendsnelle gelijkmaker voorkomen, maar verder kwam AZ nauwelijks in de problemen.

Omdat onder meer Stengs naast schoot in het vervolg, bleef het bij 2-1. De ploeg van trainer John van den Brom herpakte zich daarmee van de nederlaag bij Feyenoord (2-1) en is bijna zeker van de vierde plaats. Nummer vijf Heracles heeft zeven punten minder. Mocht Ajax de beker winnen, dan stroomt de nummer vier in de tweede voorronde van de Europa League in. De nummers vijf tot en met acht van de Eredivisie spelen dan play-offs.