Ajax scoort vier keer en verslaat Vitesse ondanks kamikazewissel Ten Hag

23-04-2019 22:36 Laatste update: 22:50
333

Ajax staat weer drie punten los van achtervolger PSV. In de Johan Cruijff Arena werd Vitesse zonder al te veel problemen over de knie gelegd: 4-2. Na een opvallende wissel van Erik ten Hag werd het nog even spannend.

Ajax begon met Kasper Dolberg aan het thuisduel met Vitesse. Het was de eerste basisplaats voor de Deense spits sinds begin maart. Enkele minuten voor rust zag Dolberg hoe ploeggenoot Hakim Ziyech de ban brak in Amsterdam. De naar links uitgeweken spelmaker werd bediend door Dusan Tadic, draaide weg bij Matus Bero en tikte binnen: 1-0.

Vitesse-doelman Remko Pasveer had voor de openingstreffer van Ajax nog goede kansen voor Ziyech en Matthijs de Ligt ontmanteld, terwijl hij ontsnapte aan een penalty tegen na een botsing met Dolberg. Vitesse, dat in een verdedigende 5-4-1-formatie speelde, liet nauwelijks zijn tanden zien. Thomas Buitink brak één keer door, maar werd door Daley Blind afgestopt met een fraaie sliding.

In de tweede helft liep Ajax uit. Dolberg miste eerst nog een levensgrote kans na een fout van Maikel van der Werff, maar zag na 55 minuten hoe ploeggenoot Tadic een penalty benutte. De overtreding werd gemaakt op De Ligt. De Ajax-captain tekende even later uit een hoekschop voor de 3-0. Amper dertig seconden later was het wéér raak, maar een goal van Ziyech werd afgekeurd na tussenkomst van de VAR.

Na ruim een uur spelen voerde Erik ten Hag een dubbele wissel door: David Neres en Rasmus Kristensen kwamen voor Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico. Dat zorgde ervoor dat drie van de vier Ajax-verdedigers op een nieuwe positie stonden, waardoor de organisatie compleet weg was bij de Amsterdammers.

Daarvan profiteerde Vitesse meteen: Navarone Foor volleerde knap raak: 3-1. In een fase dat de bezoekers uit Arnhem kansen op meer kregen, kwam Ajax toch weer tot scoren. Tadic benutte zijn tweede penalty van de avond na een overtreding van Van der Werff op invaller Jurgen Ekkelenkamp.

Het laatste doelpunt van de avond moest toen nog vallen. Oussama Darfalou zorgde voor het slotakkoord met de 4-2. Vitessenaar Bero kreeg in de blessuretijd nog zijn tweede gele kaart. Ajax heeft nu zeven dagen om zich voor te bereiden op de eerste clash met Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. PSV komt donderdag in actie tegen Willem II en kan in punten weer op gelijke hoogte komen.