Swart in de wolken met Tottenham: 'Zij begrepen dat, niet zoals Bayern München'

Swart in de wolken met Tottenham: 'Zij begrepen dat, niet zoals Bayern München'

27-04-2019 08:11
41

Sjaak Swart geniet van het succes van Ajax in de Champions League. Mister Ajax vindt het extra mooi dat Tottenham Hotspur de tegenstander is in de halve finale, want hij bewaart goede herinneringen aan de Londenaren.

"Had Johan dit nog maar kunnen meemaken…", zegt Swart in De Telegraaf. "Ik ben in deze periode met mijn gedachten bij de jongens die we zijn kwijtgeraakt. Dan zie ik weer een foto van Johan (Cruijff, red.) of Pietje (Keizer, red.). Dat doet me veel." De 80-jarige Swart weet zeker dat Cruijff trots zou zijn geweest op het huidige Ajax-elftal. En op Edwin van der Sar en Marc Overmars.

Swart prijst zich hoe dan ook gelukkig met de Europese zegetocht van Ajax. Dinsdag zit hij op de voorste rij in het gloednieuwe stadion van Spurs. "Met Tottenham had ik altijd al wat. Die ploeg kwam ook voor mijn afscheidswedstrijd naar Amsterdam in 1973", memoreert de oud-aanvaller. "Dat was fantastisch, die Engelsen begrepen hoe je zo'n benefietwedstrijd moest spelen. Niet zoals Bayern München bij het afscheid van Johan."

Swart ziet dinsdag kansen voor Ajax. "Die Engelsen liggen ons wel. Die spelen altijd in zo'n hoog tempo, dat ze vanzelf fouten gaan maken met hun passes. Je moet als ploeg alleen de klasse en finesse hebben om van die fouten te profiteren en dan de bal bij je te houden. Zoals wij dat konden in de jaren zestig en zeventig. Toen vond ik het ook heerlijk om tegen Engelsen te spelen."