'Spurs zou De Ligt dolgraag willen aantrekken als opvolger van Alderweireld'

'Spurs zou De Ligt dolgraag willen aantrekken als opvolger van Alderweireld'

27-04-2019 11:30 Laatste update: 11:38
69

Succes tegen Ajax in de halve finale van de Champions League of niet: het seizoen van Tottenham Hotspur overtreft nu al de stoutste verwachtingen van alle fans. Dat zegt Spurs-watcher Alasdair Gold in gesprek met deze website. Het nieuwe, fabelachtige stadion van Tottenham moet tijdens de eerste ontmoeting met de koploper van de Eredivisie het verschil gaan maken. 

Gold, namens Football London al jaren bij alle wedstrijden en persconferenties van Tottenham aanwezig, herinnert zich goed hoe pessimistisch supporters en journalisten in september waren over het vijfde seizoen onder leiding van manager Mauricio Pochettino. Zijn opsomming spreekt boekdelen. "Geen enkele aankoop, heel veel spelers die laat terugkeerden van het WK in Rusland, vertraging van de oplevering van het nieuwe stadion en dus nog langer spelen op het sfeerloze Wembley, aanvoerder Hugo Lloris dronken achter het stuur, legio blessures... Als je het zo bekijkt, is het amazing dat Spurs op de derde plek staat in de Premier League en de halve finale van de Champions League heeft bereikt", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. 

Groots is het voetbal van Tottenham al een paar maanden niet meer. Na een aantal moeizame zeges in januari en februari werd er verloren van onder meer Burnley en Southampton en verdwenen titelkandidaten Manchester City en Liverpool uit zicht. Het binnenslepen van een Champions League-ticket voor komend seizoen gebeurt nu op het tandvlees, ziet Gold. "Eigenlijk is er sinds kerst al sprake van vermoeidheid. Zo veel blessures met een relatief kleine selectie, dat is haast niet op te vangen. Dat Tottenham sinds deze maand eindelijk in het nieuwe stadion speelt, heeft wel voor een enorme boost gezorgd. Vier wedstrijden, vier keer gewonnen, nog niet één tegendoelpunt. Dit stadion is net White Hart Lane, maar dan veel groter."

Energie
"Tottenham is weer thuis, zo voelt het echt. Pochettino heeft altijd gezegd dat dit nieuwe stadion voor een 'speciale energie' zou zorgen bij de spelers, zoals dat ook was in het laatste seizoen op White Hart Lane, toen Spurs ongeslagen bleef. Je voelt dat inderdaad. De fans vinden het geweldig, het geluid dat wordt geproduceerd in dit stadion is ongekend. Voor de spelers van Ajax wordt het dinsdag een bijzondere ervaring." 
Typerend voor het gekke seizoen van Spurs is Moussa Sissoko, vindt Gold. De Franse middenvelder dreigde de boeken in te gaan als een van de grootste miskopen uit de geschiedenis van de club. Twee jaar lang raakte Sissoko geen knikker. Nu is hij een onbetwiste basisspeler en lijkt de international van Frankrijk zelfs een belangrijke kandidaat om Speler van het Jaar te worden.

"Zijn transformatie is waanzinnig - van zondebok tot publiekslieveling. Sissoko en Heung-min Son zijn wat mij betreft de grote uitblinkers dit seizoen. Toen Harry Kane eerder dit jaar twee maanden uit de roulatie was, deed Son het fantastisch. Son is nu geschorst voor de heenwedstrijd tegen Ajax en Sissoko is geblesseerd, mogelijk kan hij in Amsterdam wél spelen. Een groot gemis." 

Nu Ajax dus voor Spurs, met eerst nog de confrontatie met West Ham United (zaterdag 13.30 uur) voor de deur en tussen het tweeluik in een uitwedstrijd tegen Bournemouth, op 4 mei. "Heel Europa is onder de indruk van dit Ajax, Spurs ook. Ik denk dat het hele bijzondere wedstrijden kunnen worden - en niet alleen omdat Tottenham veel spelers heeft met een Ajax-verleden. Ik zie veel overeenkomsten tussen de twee teams: jong, trainers die aanvallend voetbal willen spelen, eigen jeugd. Voor Ajax wordt dit ook een nieuwe ervaring. Tegen Real Madrid en Juventus waren ze overduidelijk underdog. Is dat nu ook nog het geval? Ik vraag het me af."

"Er is al jaren sprake van een speciale connectie tussen Tottenham en Ajax. Ik denk dat de club na Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Davinson Sánchez dolgraag weer een speler uit Amsterdam naar Londen wil halen. Frenkie de Jong heeft onlangs onthuld dat-ie in de zomer een aanbod van Spurs heeft ontvangen. Ik weet dat David Neres en Matthijs de Ligt nauwlettend in de gaten zijn gehouden. De Ligt lijkt net als De Jong naar Barcelona te gaan. Dat is jammer, want Spurs ziet hem als de perfecte opvolger voor Toby Alderweireld, die in de zomer mogelijk vertrekt."

Ziyech & Van de Beek
Gold heeft de selectie van Erik ten Hag uitgebreid bestudeerd, sinds bekend is dat Spurs en Ajax gaan strijden om een ticket voor de finale van de Champions League. "Komende zomer wordt natuurlijk een gekkenhuis. Heel Europa gaat bieden op al die fantastische spelers van Ajax. Ik denk dat Hakim Ziyech en Donny van de Beek perfect bij Tottenham passen. Zij spelen op posities waar Spurs vers bloed nodig heeft. Het is natuurlijk enorm zonde dat dit team uit elkaar valt na zo'n geweldig seizoen. Ergens hoop ik daarom dat Ajax er nog minstens een jaar in slaagt om het grootste deel van de selectie bij elkaar te houden."

Zonder Kane, Sissoko, Son en mogelijk ook spelverdeler Harry Winks trapt Spurs dinsdagavond om 21.00 uur af tegen Ajax in een ongetwijfeld kolkend Tottenham Hotspur Stadium. "De eerste wedstrijd in eigen huis is wel een groot voordeel", stelt Gold. "De sfeer op de tribunes en de steun van de fans zorgen voor een steuntje in de rug - en dat is nodig ook, zonder al die dragende krachten. Daarnaast heeft Spurs dit seizoen laten zien dat het goede resultaten kan neerzetten in uitwedstrijden als dat nodig is. Kijk naar de 1-1 in Camp Nou, tijdens het laatste duel in de groepsfase, en daarna bij Borussia Dortmund en Manchester City."

"Tottenham-fans zijn realistisch. Ze genieten van dit succes, wie had verwacht dat Spurs de halve finale zou bereiken? Die tweede wedstrijd tegen City was een van de meest memorabele wedstrijden óóit, daar gaat het nog elke dag over. Over de finale, laat staan het winnen van de beker, durft nog niemand te dromen, want iedereen weet dat Ajax ontzettend goed is. En oh ja, de winnaar van deze halve finale speelt daarna waarschijnlijk tegen Barcelona en ene Lionel Messi..."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)