RKC en Sparta krijgen allebei ruim twee miljoen uit tv-pot bij Eredivisie-rentree

RKC en Sparta krijgen allebei ruim twee miljoen uit tv-pot bij Eredivisie-rentree

29-05-2019 09:00 Laatste update: 27-06-2019 22:02
224

FC Groningen-directeur Hans Nijland wees voorafgaand aan de derby tegen sc Heerenveen op het belang van de wedstrijd. "Oók omdat wij bij een eindklassering twee plaatsen boven Heerenveen komend seizoen meer tv-inkomsten ontvangen", klonk het. De ploeg van Danny Buijs nam een 1-1 gelijkspel mee uit Friesland en heeft de buurman inderdaad op gepaste afstand kunnen houden. FC Groningen kan hierdoor ruim zes ton aan extra tv-gelden bijschrijven, blijkt uit onderzoek van VoetbalPrimeur.

FC Groningen is het seizoen geëindigd als nummer acht, drie plaatsen boven sc Heerenveen, en klimt ten koste van de Friezen naar een zevende plek op de tv-ranglijst. Deze geeft recht op 4.469.500 miljoen euro, terwijl de nummer acht 3.855.750 miljoen overhoudt. "Voor onze financiële positie is dat vanzelfsprekend zeer welkom", schreef Nijland begin april al.

Maar hoe komt die ranking eigenlijk tot stand? De eindklasseringen van de voorbije tien seizoenen zijn bepalend voor het bedrag dat een club aan tv-gelden krijgt: hoe hoger een club in de stand eindigt, hoe meer punten dat oplevert. Landskampioen Ajax ontvangt 18 punten, PSV krijgt er als nummer twee 17, Feyenoord is als nummer drie verzekerd van 16 punten, AZ kan er 15 bijschrijven enzovoort.

De punten van recente seizoenen zijn bovendien meer waard: het puntenaantal van dit seizoen wordt vermenigvuldigd met tien, het aantal van het vorige seizoen met negen, de punten van 2016/2017 met acht en het aantal van het seizoen 2009/2010 met één. Het kampioenschap van PSV in 2018 is momenteel 162 punten (9 maal 18) waard voor de tv-ranking, Ajax eindigde achter de Eindhovenaren als tweede en houdt voorlopig 153 (9 maal 17) punten over aan het seizoen 2017/2018.

Volgend jaar zullen de punten van 2017/2018 iets minder waard zijn: PSV zal dan op 144 (8 maal 18) staan en Ajax op 136 (8 maal 17). Bovendien zullen de punten van 2009/2010 wegvallen. Keuken Kampioen Divisie-kampioen FC Twente kan nu nog 18 punten bijschrijven, maar zal binnenkort niet meer kunnen profiteren van de Eredivisie-titel in 2010. De definitieve ranking, op basis van de Eredivisie-eindstand, ziet er als volgt uit:

Op basis van deze ranking wordt de totale tv-pot, die komend seizoen 79,5 miljoen euro bedraagt, verdeeld. De nummer één van de lijst maakt volgens vooraf gemaakte afspraken aanspraak op 12,95 procent van die 79,5 miljoen euro: Ajax mag dus ruim 10 miljoen bijschrijven. Nummer twee PSV heeft recht op een percentage van 11,65 en een bedrag van 9,2 miljoen euro.

FC Utrecht leek, als nummer vijf achter Feyenoord en AZ, aanspraak te mogen maken op 6,3 miljoen euro, maar zakte aan het einde van het seizoen van de vijfde naar de zesde plek in de Eredivisie. Vitesse klom juist twee plaatsen, nét genoeg om als vijfde te eindigen op deze ranking: het levert de Arnhemmers 7,5 ton extra op. De nummers 17 en 18, debutant FC Emmen en herintreder Fortuna Sittard, blijven als enige Eredivisie-clubs onder de twee miljoen, maar kunnen volgend seizoen opnieuw punten sprokkelen.

Welkomstcadeau voor FC Twente
FC Twente maakt na één jaar Keuken Kampioen Divisie zijn rentree op het hoogste niveau en krijgt ruim 2,7 miljoen euro als welkomstcadeautje. Op basis van de resultaten in het recente verleden, waaronder de titel in 2010 en de derde plek in 2014 (5 maal 16 maakt 80 punten), stromen de Tukkers in als nummer elf, als vervanger van nummer vijftien NAC Breda.

PEC Zwolle had nog roet in het eten kunnen gooien, maar slaagde er niet in om op de laatste speeldag bij NAC te winnen: hierdoor bleef PEC steken op een dertiende plek in de Eredivisie en een twaalfde plaats op de tv-ranking. De rentree van FC Twente kost ook Willem II één plek, een verschil van ruim anderhalve ton.

Excelsior kon het niet bolwerken in de play-offs om promotie/degradatie en verlaat de Eredivisie als nummer 14: VVV-Venlo schuift hierdoor één plek op en kan anderhalve ton extra verwachten. Promovendi RKC Waalwijk en Sparta, dat zich dinsdagavond ontdeed van De Graafschap, hebben sinds 2009 genoeg punten verzameld om FC Emmen en Fortuna Sittard onder zich te houden en kunnen allebei net iets meer dan twee miljoen euro tegemoetzien.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)