Endt: 'Het was al te laat om Vertonghen de microfoon weer af te pakken'

Endt: 'Het was al te laat om Vertonghen de microfoon weer af te pakken'

29-04-2019 08:37
39

Jan Vertonghen speelt dinsdagavond met Tottenham Hotspur tegen zijn oude club Ajax. In Amsterdam groeide hij door zijn spel en persoonlijkheid uit publiekslieveling, maar David Endt herinnert zich ook nog twee incidenten uit zijn Amsterdamse periode.

Endt stond in mei 2010 samen met de Ajax-selectie op het podium, toen de ploeg werd gehuldigd voor het winnen van de KNVB Beker ten koste van Feyenoord. Vertonghen pakte de microfoon en zong dat de Rotterdammers 'maar kutkakkerlakken zijn'. "Ik dacht: wat hoor ik nu?", memoreert Endt tegenover de NOS.

"Maar toen was het al te laat om hem de microfoon weer af te pakken", aldus de toenmalige teammanager. "Het was in exuberante euforie en hij had een paar biertjes te veel op. Maar hij was ook berouwvol na afloop."

In het seizoen 2006/2007 scoorde Vertonghen als huurling van RKC Waalwijk tegen Ajax, waardoor de Amsterdammers indirect geen kampioen werden. Henk ten Cate was furieus. "De trainer ging uit zijn dak en beet hem toe: dit doe je niet tegenover je club, ik wil je nooit meer zien", vertelt Endt.

"Jan was verbluft en zat kapot in de kleedkamer van RKC. Ik heb toen een beetje geprobeerd hem moed in te spreken en heb gezegd dat hij de olympische geest heeft, omdat hij zijn sportieve plicht had gedaan. Hij liet zien dat hij uit het goede hout is gesneden."