Ajax zet reuzenstap naar Champions League-finale: vroege goal Van de Beek beslist

30-04-2019 22:56
178

Ajax heeft dinsdagavond een grote stap richting de finale van de Champions League gezet. De Amsterdammers braken de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur al na een kwartier open en trokken de 0-1 in de resterende 75 minuten over de streep.

Ajax kon beschikken over een fitte en van schorsingen gevrijwaarde selectie: trainer Erik ten Hag gaf Joël Veltman als rechtsback de voorkeur boven Noussair Mazraoui. Collega Mauricio Pochettino daarentegen moest flink puzzelen. De thuisploeg kon niet beschikken over de geblesseerde Serge Aurier, Harry Winks en Harry Kane en de geschorste Heung-Min Son. Moussa Sissoko was eveneens een vraagteken, maar nam plaats op de bank waar verder geen enkele aanvaller zat.

Spurs begon met vijf verdedigers en Ajax trok vrijwel direct het initiatief naar zich toe. De eerste grote kans van de wedstrijd leverde direct een treffer op. Hakim Ziyech verraste de Tottenham-defensie met een slimme steekpass, Donny van de Beek nam de bal perfect mee en had vervolgens alle tijd om de hoek uit te kiezen: 0-1. Diezelfde Van de Beek leek even later de 0-2 van David Neres in te kunnen leiden, maar ging voor eigen succes en stuitte op doelman Hugo Lloris.

In de loop van de eerste helft gooide Tottenham, deels noodgedwongen, het 5-3-2 systeem overboord. Jan Vertonghen botste tegen ploeggenoot Toby Alderweireld op en moest al bloedend en wankelend van het veld af: de niet geheel fitte Sissoko ging als extra middenvelder fungeren. De thuisploeg maakte er een fysieke strijd van en kwam steeds beter in de wedstrijd. In de blessuretijd rook men nog aan de gelijkmaker: een kopbal van Alderweireld eindigde op het dak van het doel en een afstandspoging van Sissoko ging net naast.

Die trend zette zich ook door in de tweede helft: Ajax moest regelmatig massaal terug, maar de aandringende thuisploeg kwam niet tot uitgespeelde kansen. De Eredivisie-koploper was zelfs het dichtst in de buurt van een treffer. Neres kon een kwartier voor tijd aanleggen en zocht de verre hoek, maar zijn inzet eindigde tegen de binnenkant van de paal.

In de drie minuten durende extra tijd probeerde Tottenham het nog met de moed der wanhoop, maar Ajax kwam nauwelijks meer in de problemen. De Amsterdammers hebben nu een perfecte uitgangspositie voor de return in eigen huis, die gepland staat voor woensdag 8 mei.