Spelersrapport: één 8,5 en twee keer een 8 na Ajax-zege bij Tottenham

Spelersrapport: één 8,5 en twee keer een 8 na Ajax-zege bij Tottenham

30-04-2019 23:04 Laatste update: 23:53
92

Ajax heeft in Londen een uitstekende stap gezet richting een historische finaleplek in de Champions League. In Londen waren de Amsterdammers met 0-1 te sterk voor Tottenham Hotspur. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een opnieuw legendarisch Europees avondje.

Andre Onana - 7.5: Kreeg voor rust verdacht weinig te doen tegen het gehavende Tottenham Hotspur. Moest een voorzet van Lucas Moura wegplukken, maar dat was het eigenlijk wel. Toen de Spurs na rust aanzetten, kreeg de Kameroense goalie het drukker. Kwam een aantal keer uitstekend uit zijn doel om een hoge bal uit de lucht te plukken en kwam eigenlijk geen moment in de problemen.

Joël Veltman - 7: Kon aanvallend niet echt iets extra's brengen, was aan de bal soms slordig (kostte hem een gele kaart), maar verdedigend speelde Veltman opnieuw goed. Was Llorente wel een keer kwijt bij een standaardsituatie, maar had het geluk dat de Spanjaard hopeloos naast kopte.

Matthijs de Ligt - 8: Er staat geen maat op Matthijs de Ligt. Ook tegen Tottenham kwam hij geen moment in de problemen en was hij de beste en meest solide verdediger aan de kant van Ajax. De Amsterdammers zullen hem volgend seizoen gaan missen, want De Ligt onderstreepte in Londen opnieuw dat hij onhoudbaar is voor Ajax.

Daley Blind - 8: Was tegen Juventus de absolute uitblinker en ook tegen Tottenham zat Blind er vaak en nuttig tussen. Was Alderweireld op slag van rust wel een keertje kwijt, maar speelde vooral na rust positioneel ijzersterk en zat er meermaals tussen. Vooral toen Ajax het moeilijker kreeg, stond Blind op.

Nicolas Tagliafico - 6,5: De Argentijn speelde degelijk en met het mes tussen de tanden, zoals we van hem gewend zijn. Pakte na een half uur wel weer geel met een ogenschijnlijk onnodige overtreding. Toch een aandachtspuntje.

Lasse Schöne - 6: Kende vooral aan de bal een stroef begin en leverde de bal meerdere keren in. Speelde daarna een degelijke wedstrijd zonder heel erg op te vallen. Na ruim een uur spelen was het genoeg geweest en werd hij vervangen door Noussair Mazraoui.

Donny van de Beek - 8.5: Wat een weergaloze eerste helft speelde Van de Beek! Was overal en dreef de Londenaren tot waanzin. Bleef o zo rustig bij de openingstreffer. En wat te denken van de heerlijke lichaamsbeweging vlak daarna, die bijna tot de 0-2 leidde. Van de Beek was de absolute uitblinker aan de kant van Ajax, ondanks een iets minder opvallende tweede helft.

Frenkie de Jong - 7: Kon zijn stempel niet zo op de wedstrijd drukken zoals we van hem gewend zijn. Liet bij vlagen zijn absolute klasse zien, maar was niet zo weergaloos als op eerdere Europese avonden.

Hakim Ziyech - 7.5: Was de dirigent bij de openingstreffer van Ajax. Opende eerst prachtig op David Neres en stak uiteindelijk Van de Beek heerlijk weg. Leverde verder ook in defensief opzicht opvallend veel en nuttig arbeid. Een uitstekende wedstrijd van de middenvelder.

Dusan Tadic - 6.5: Was opnieuw belangrijk in het aanvalsspel van Ajax, maar kon minder excelleren dan bijvoorbeeld op bezoek bij Real Madrid. En wanneer schiet Dusan Tadic een keer zelf? Zeker na rust lag er veel ruimte voor Ajax in de tegenstoot. Met zijn schot mag de Serviër best een keer uithalen.

David Neres - 6.5: Had zich onsterfelijk kunnen maken door tien minuten voor tijd de 0-2 binnen te schieten. Het aantal geslaagde dribbels was te laag voor een nog hoger cijfer.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)