PEC adviseert Willem II voor bekerfinale: Bij Ajax werden ze er gek van

PEC adviseert Willem II voor bekerfinale: "Bij Ajax werden ze er gek van"

03-05-2019 08:51
122

Willem II hoopt zondag in De Kuip de stunt van PEC Zwolle te herhalen. De Overijsselse club wist Ajax in 2014 te verrassen in de finale van de KNVB Beker en trok met liefst 5-1 aan het langste eind.

Vooral het optreden van Mustafa Saymak viel op in die wedstrijd. De middenvelder zocht de grens op om Ajax te ontregelen en deelde regelmatig een tikje uit. "De rest ging daar snel in mee. Bij Ajax werden ze er gek van", blikt Maikel van der Werff terug in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De PEC-spelers gingen bovendien uiterst geladen het veld op door een motivatiefilmpje van Ron Jans. "Het is niet alleen mijn taak om de spelers met het juiste plan, maar ook met het juiste gevoel het veld te laten betreden", zegt de toenmalig PEC-coach, die een filmpje liet samenstellen waarin Ryan Thomas werd toegesproken door zijn zieke zusje uit Nieuw-Zeeland, Joost Broerse werd toegejuicht door zijn dochter en Kamohelo Mokotjo een succeswens kreeg van zijn broer in Zuid-Afrika.

Ook Fred Benson hielp een handje. Hij liet in de kleedkamer van De Kuip de speech van Al Pacino in Any Given Sunday zien. "Het was doodstil", weet aanvoerder Bram van Polen. "We werden naar buiten geroepen voor de warming-up, maar iedereen zat in die speech. Ik zei: We wachten tot dit is afgelopen. Het gevoel wat ik daar in de kleedkamer had, heb ik nooit meer gehad."