Bosz: 'Toen we terugkwamen hebben we De Ligt erbij gehouden, net als Dolberg'

Bosz: 'Toen we terugkwamen hebben we De Ligt erbij gehouden, net als Dolberg'

05-05-2019 12:11
48

Peter Bosz weet het nog goed: Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maakten op 21 september 2016 hun officiële debuut voor Ajax 1. De trainer van Bayer Leverkusen vond het geen risico om De Ligt, die toen pas zestien jaar was, op te stellen in het bekerduel met Willem ll.

"Voor mij was Matthijs de Ligt geen onbekende meer", vertelt Bosz aan de NOS. "Ik kreeg hem mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Toen we terugkwamen hebben we hem erbij gehouden, net als Kasper Dolberg. Je zag dat die jongens aardig konden ballen."

Bosz besloot De Ligt in de basis te zetten tegen Willem ll. "Ik vond het geen risico. Als je vindt dat iemand goed traint en het op de training laat zien, is het voor mij geen risico. Het kan natuurlijk altijd niet goed gaan, maar ik vond het geen risico."

Ook De Jong debuteerde in die wedstrijd. Hij had bij Ajax een iets andere rol dan nu. "Ik heb met hem heel veel gesproken. Datzelfde gold voor Daley Sinkgraven. Ik heb ze allebei op kantoor gehaald en beelden laten zien van een duel in de voorbereiding met Olympique Marseille", zegt Bosz. 

"Ik vond dat ze het als aanvallende middenvelder, waar ze toen speelden, anders moesten invullen. Ik had het er met Frenkie over dat hij te veel met de bal liep en dat hij de bal sneller moest laten lopen, maar ook dat de beide jongens meer moesten betekenen in het drukzetten bij balverlies."

"Je wilt hem beter maken, dat was ook het uitgangspunt. Daar stond hij voor open", vervolgt Bosz over De Jong. "Ik vind Frenkie een voetbalintelligente speler, maar het is in het dagelijks leven ook een intelligente jongen. Dat betekent dat je als trainer niet met onzin moet komen. Hij durfde ook te zeggen dat hij het er niet mee eens was of het niet begreep. Dat is alleen maar goed."