Ajax-huldiging op het Museumplein in 2011

Ajax-huldiging houdt gemoederen bezig: omwonenden en ondernemers ruziën

Ajax-huldiging houdt gemoederen bezig: omwonenden en ondernemers ruziën

06-05-2019 16:14 Laatste update: 16:18
130

Een eventuele huldiging van Ajax op het Museumplein houdt de gemoederen bezig in Amsterdam. Volgens AT5 staan omwonenden en ondernemers 'lijnrecht tegenover elkaar'.

Burgemeester Femke Halsema stelde onlangs dat een huldiging op het Museumplein niet langer een taboe is. Dat is tegen het zere been van de Vereniging Buurtbelang Museumplein. Zij vinden dat een huldiging in de stad onaanvaardbare risico's met zich meebrengt en alleen kan doorgaan met ingrijpende maatregelen, zoals een alcoholverbod. 'Dit zijn vrijheidsbeperkingen die voor de organisatie van een feest te ver gaan', valt te lezen in een open brief.

Een huldiging op het Museumplein ligt gevoelig sinds ongeregeldheden in 2011. De ME moest toen een aantal charges uitvoeren en tientallen mensen werden opgepakt. Ook de Europa League-finale van 2017 die op een groot scherm op het plein werd vertoond, toonde volgens omwonenden aan dat zo'n grote menigte - ongeveer 100.000 mensen - 'niet goed te managen is'. De gemeente concludeerde dat de 'viewing' wél goed verliep en daar sluiten ondernemers zich bij aan.

Volgens restauranteigenaar Willeke Bouricius 'was er geen vuiltje aan de lucht', zo laat ze weten aan de stadszender. Zij meent dat een 'handvol hoogopgeleide, mondige omwonenden' ieder evenement op het plein probeert te voorkomen. "Ze praten bijvoorbeeld over geluidsoverlast, ik noem het geluidshinder. Ik vind dat voor een eendaags evenement niet gek als je in het centrum van Amsterdam woont."

Ook in een alcoholverbod ziet ze niets. "Dan komen supporters met sixpack bier van de supermarkt. Dat levert juist zwerfafval op. De groep omwonenden gaat volledig voorbij aan het feit dat ze niet de enige zijn die in Amsterdam wonen en dat het een feest moet zijn."