Ajax en PSV tegenover Europese topclubs: 'De timing van Ajax is perfect'

Ajax en PSV tegenover Europese topclubs: 'De timing van Ajax is perfect'

Gepubliceerd: dinsdag 7 mei 2019 om 08:18di 07-05-2019 om 08:18

De Europese topclubs gaan komende week vergaderen over hervormingen in de Champions League, die mogelijk nadelig uit kunnen pakken voor de Eredivisie. Ajax-directeur Edwin van der Sar en PSV-collega Peter Fossen reizen af naar Madrid en Nyon om de Nederlandse belangen te behartigen.

Clubs als Bayern München, Real Madrid en Juventus pleiten voor een meer gesloten Champions League-systeem. Als het aan hen ligt, zijn er binnenkort vier Champions League-poules van acht clubs: de bovenste vijf van iedere poule zijn zeker van nóg een seizoen in het miljardenbal, acht 'nieuwe clubs' komen uit de Europa League en de overige vier startbewijzen kunnen opgehaald worden in de voorrondes van Champions League.

Voor een 'kleiner' voetballand als Nederland lijkt dit geen gunstige ontwikkeling, denkt PSV-directeur Toon Gerbrands. "Als het echt richting een gesloten circuit gaat, dan gaat het niet de goede kant op voor Nederland. In het geval dat de groepsfase zo moeilijk bereikbaar gaat worden, wordt het heel erg lastig om vanuit Nederland nog een klein beetje in de buurt te blijven", vertelt hij aan De Telegraaf. "In deze discussie trekken we samen op met andere kleinere landen als België, Portugal, Zwitserland en Oostenrijk."

'De timing van Ajax is perfect'
Nederland kan zich echter vasthouden aan het Europese droomseizoen van Ajax. "Het verhaal was de afgelopen jaren altijd dat de kleinere voetballanden niks meer te zoeken hadden in de Champions League. Dat Ajax zich nu dan sportief zo profileert, helpt in bestuurlijk opzicht enorm. Met het oog op de discussie over de hervormingsplannen is de timing perfect", stipt Gerbrands aan.

De PSV-directeur wil echter niet spreken van een doemscenario en wijst op het derde Europese toernooi, naast de Champions League en de Europa League, dat naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2021 georganiseerd gaat worden. "Door de oprichting van een derde Europese toernooi met een groepsfase zal het voor Nederlandse clubs in het algemeen gemakkelijker haalbaar worden om Europees te spelen. Dat is weer positief, al willen we als PSV natuurlijk op het hoogste niveau meedoen."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Champions League

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws