Superieur aan Spurs, superwapen Son: waarom Ajax wel óf niet naar de finale gaat

Superieur aan Spurs, superwapen Son: waarom Ajax wel óf niet naar de finale gaat

07-05-2019 17:00
43

In een ongetwijfeld kolkende Johan Cruijff Arena kan Ajax zich woensdagavond voor de eerste keer sinds 1996 plaatsen voor de finale van de Champions League. Is het elftal van trainer Erik ten Hag tegenstander Tottenham Hotspur opnieuw te slim af, na de eerdere 1-0 zege in Londen? Waarom Ajax het wel óf niet gaat flikken.

Wel: Ajax in bloedvorm
Al weken, misschien maanden zelfs, bevindt Ajax zich op een roze wolk. Real Madrid en Juventus werden na waanzinnige overwinningen uit de Champions League geknikkerd, met de TOTO KNVB Beker is de eerste prijs van het seizoen een feit en de landstitel is inmiddels binnen handbereik. Dit Ajax is een machine, de spelers ruiken bloed en zijn topfit. Dusan Tadic speelt het beste voetbal van z'n leven, op Matthijs de Ligt en Daley Blind staat momenteel geen maat en ook Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Donny van de Beek blijven wekelijks verbazen. In deze vorm laat Ajax dit niet meer glippen. 

Wedden

Meer odds

Niet: Levensgevaarlijke Son
Het gemis van Heung-min Son liet zich een week geleden in het Tottenham Hotspur Stadium duidelijk voelen bij Spurs. Aanvallend was Tottenham onmachtig, met het logge aanspeelpunt Fernando Llorente vs. Matthijs de Ligt. Son is technisch begaafd, enorm snel en volledig tweebenig. Dat is echt andere koek. Als Christian Eriksen en Dele Alli iets te veel tijd aan de bal krijgen, zijn zij in staat in de Zuid-Koreaan in stelling te brengen. Levensgevaarlijk. Son scoorde dit seizoen al twintig keer. 


Wel: Verzwakt Spurs
Wel of geen Son, Ajax krijgt woensdag sowieso met een gehandicapt Tottenham te maken. De ploeg van manager Mauricio Pochettino loopt al weken op z'n laatste benen. Doelpuntenmachine Harry Kane is er sowieso niet bij, ook Davinson Sánchez en Harry Winks ontbreken en Moussa Sissoko en Jan Vertonghen zijn bepaald niet okselfris. In uitduels is het ploeterende Spurs het al tijden he-le-maal kwijt. Op vreemde bodem werden negen van de tien laatste wedstrijden verloren. 

Niet: Les geleerd
Ajax speelde Spurs een week geleden een halfuur lang van het kastje naar de muur. Met een 1-0 achterstand en dito uitslag kwam de nummer vier van de Premier League uiteindelijk goed weg. Pochettino gooide z'n verkeerde tactiek na het inbrengen van Sissoko om en wist het Ajax daarna knap lastig te maken. Nóg een keer in de fout, dat laat de Argentijnse coach zich niet nog een keer gebeuren. Hij heeft zijn les geleerd en weet ongetwijfeld hoe hij Ajax tijdens de return in Amsterdam wél op de juiste wijze moet bestrijden. Daarbij: zó slecht spelen als afgelopen dinsdag, dat kan haast niet. Toch? 

Wel: Technisch en tactisch superieur
Een Ajax-in-vorm is beter dan Spurs. Dat bleek dinsdagavond in Londen wel, toen de Engelsen volledig aan gort werden getikt. Een aantal duurbetaalde vedettes van Tottenham zakte volledig door het ijs. Met name Victor Wanyama en Kieran Trippier leverden bal na bal in, grossierden in slechte keuzes en deden haast alles fout. Bij Ajax ging in de tweede helft ook niet alles goed, maar geen enkele speler zakte zó door de ondergrens. Als de thuisploeg woensdagavond tussen 21.00 uur en 23.00 uur z'n normale niveau haalt en, net als vorige week in dat fabuleuze halfuur, niet meegaat in het fysieke spel van Spurs, dan mag het niet meer mis gaan.


Niet: Matige resultaten in Arena
In Madrid en Juventus was het fenomenaal, maar op een of andere manier wist Ajax in de knock-outfase van de Champions League nog niet te winnen in eigen huis. Real won met 2-1, tegen Juventus bleven de Amsterdammers op 1-1 steken. Blijkbaar gaat het Ajax in uitduels toch makkelijker af. Tegen Spurs staat Ten Hag voor een klein dilemma: moet hij, zoals altijd, de aanval zoeken met Ajax, óf juist het initiatief aan Spurs laten, omdat de Engelsen nu eenmaal móeten? Met Eriksen, Alli, Son en Lucas Moura beschikt Tottenham over voldoende scorend vermogen. Het zou weleens bloedlink kunnen worden als Ajax Spurs in z'n spel laat komen en onverhoopt een snelle tegentreffer incasseert. 

Wel: Kolkende Arena
Vergeet tactiek, formaties, blessures. In een ongetwijfelde kolkende, tot de nok toe gevulde Johan Cruijff Arena zal er woensdag sprake zijn van een magische, ongeëvenaarde sfeer. Dat wordt waanzinnig. Kan Ajax in zo'n entourage eigenlijk wel falen? De vraag stellen is 'm beantwoorden. Ajax staat op het punt geschiedenis te schrijven, een prestatie te leveren die tot voor kort nog voor onmogelijk werd gehouden. Voor een aantal spelers is dit vermoedelijk once in a lifetime. Dit Ajax gaat woensdag opnieuw boven zichzelf uitstijgen en zich tegen een verzwakt Spurs plaatsen voor de finale van de Champions League. Dat móet wel. 

Wat verwacht jij van de return tegen Spurs? En waarom gaat Ajax wel of niet de finale bereiken? Laat het weten in de comments!