Oproep voor 'Ajacieden' Alderweireld en Vertonghen: 'Stap één keer over bal heen'

Oproep voor 'Ajacieden' Alderweireld en Vertonghen: 'Stap één keer over bal heen'

Gepubliceerd: woensdag 8 mei 2019 om 13:08wo 08-05-2019 om 13:08

Sonny Silooy kijkt met plezier uit naar de Champions League-return tussen Ajax en Tottenham Hotspur. Als jeugdtrainer van de Amsterdammers werkte hij onder meer samen met Spurs-verdedigers Toby Alderweireld en Jan Vertonghen.

"Jan zat bij mij al tussen het A-elftal en Jong Ajax. Ik gebruikte hem vooral in topwedstrijden om te zien of Jan goed genoeg was om het elftal te dragen", vertelt Silooy aan Het Laatste Nieuws. "Hij wilde graag op het middenveld spelen, maar dat kon niet. Ik heb hem vooral als linksback en linkse centrale verdediger neergezet."

Waar Vertonghen zich een echte leider toonde, was Alderweireld aanvankelijk wat verlegen. "Hij was geen echte Amsterdammer, dat kwam er pas later uit. Toby was bescheiden. Ik vroeg hem: Toby, kan jij ook praten? Als verdediger moet je je mond opendoen, je bent de laatste in lijn. Ook zijn kopwerk moest beter. Daarmee gingen we aan de slag. Dat is sterk geëvolueerd. Toby kon wel al verschrikkelijk goed voetballen."

Silooy heeft warme herinneringen aan de Belgische internationals, maar voor woensdagavond doet hij voor een keer een ongewone oproep aan zijn voormalige pupillen. "Jan en Toby, ik vraag jullie één keer - allebei - stap één keer over de bal heen. Jullie zijn Ajacieden en blijven altijd Ajacieden."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Bekijk het laatste nieuws