Ajax-sprookje ten einde: Moura maakt hattrick vol in minuut 95, Spurs naar Madrid

08-05-2019 22:59
257

Ajax leek na één helft voetballen tegen Tottenham Hotspur al de vliegtickets naar Madrid te kunnen boeken, kwam alsnog zwaar onder druk te staan en ging in de slotfase alsnog door de knieën. De Amsterdammers zagen een 2-0 voorsprong verdampen dankzij twee treffers van Lucas Moura, die in minuut 95 alsnog zijn hattrick volmaakte.

De opstelling van trainer Erik ten Hag zou aanvankelijk slechts één wijziging bevatten ten opzichte van de heenwedstrijd: Noussair Mazraoui keerde terug als rechtsback ten koste van Joël Veltman. Vlak voor de aftrap bleek ook David Neres te moeten passen: Dusan Tadic verhuisde van de spitspositie naar de flank, waardoor Kasper Dolberg in de basis mocht beginnen.

Na 45 minuten leek de tweestrijd al beslist: Ajax was heer en meester en mocht met een 2-0 voorsprong de kleedkamers opzoeken. Matthijs de Ligt torende al na vijf minuten boven Dele Alli uit en kopte zijn ploeg op 2-0. Direct daarna raakte Heung-Min Son, terug van een schorsing, de paal. Meer had Ajax echter niet van de gasten uit Noord-Londen te duchten. Tien minuten voor rust viel de tweede treffer: Donny van de Beek maakte met een loopactie ruimte voor Hakim Ziyech, die vol overtuiging de verre hoek vond.

De feeststemming in de Johan Cruijff Arena maakte na rust echter plaats voor angstzweet, knikkende knieën en samengeknepen billen. Dele Alli loste vroeg in de tweede helft een waarschuwingsschot, maar zijn poging werd schitterende gepareerd door André Onana. Het bleek uitstel van executie: Tottenham had binnen het uur al twee van de drie benodigde goals gemaakt. Na een lange bal van Danny Rose lag het achterin open bij Ajax. Moura pikte de bal op, ontweek een tackle van Lasse Schöne en verschalkte Onana: 2-1.

Welgeteld 204 seconden later was het weer raak, na geklungel in het strafschopgebied. Onana gooide zich voor een schot van een Fernando Llorente en wilde zich bovenop de rebound storten. Schöne liep echter in de weg en liet zich weer aftroeven door Moura, die om zijn as draaide en de 2-2 binnen schoot.

Het bleek de aanzet voor dertig ongekend zenuwslopende minuten. Ten Hag greep in door Joël Veltman en Daley Sinkgraven in te brengen voor Schöne en Dolberg. Tottenham drukte Ajax terug en Ziyech kreeg in de tegenstoot de kans om de wedstrijd te beslissen: het schot van de linkspoot eindigde echter tegen de paal. Drie minuten voor tijd was het Ajax' beurt om door het oog van de naald te kruipen. Jan Vertonghen kreeg een open kopkans, raakte de lat en zag zijn rebound van de lijn gehaald worden door Veltman.

De wedstrijd werd met vijf minuten verlengd. Lisandro Magallán werd ingebracht als extra slot op de deur en Tottenham zette nog één keer alles op alles. In minuut 95 kwam Moura nog één keer in schietpositie: de Braziliaan schoot vanuit de draai binnen en liet het doek vallen voor Ajax.