Spelersrapport: 9 en 8,5, maar ook 3,5 en 5 na horroravond voor Ajax

08-05-2019 23:30 Laatste update: 09-05-2019 00:10

Een drama van de buitencategorie, dat is de nederlaag van Ajax in de dying seconds tegen Tottenham Hotspur (3-2). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een krankzinnige return in de halve finale van de Champions League.

Andre Onana - 6: Heeft weleens betere wedstrijden gekeept in het shirt van Ajax. Vooral in de eerste helft was Onana slordig in zijn spelvoortzettingen. In de tweede helft had hij een paar katachtige reddingen in huis, maar was hij ook een onrustige factor.

Noussair Mazraoui - 7: Na twintig minuten spelen nam Mazraoui een gelletje, omdat hij door de Ramadan pas na zonsondergang mag eten. Van een spoortje vermoeidheid was hoe dan ook geen sprake. Deed zijn job.

Matthijs de Ligt - 8,5: Hij doet het in Turijn, hij doet het in Amsterdam. De Ajax-aanvoerder lijkt bij aanvallende corners een magneet in zijn hoofd te hebben. In de tweede helft had hij het, net als zijn ploeggenoten, moeilijker. Moest uiteindelijk capituleren.

Daley Blind - 7: De laatste weken zo geprezen Blind was zichzelf niet voor rust. Opvallend slordig in de passing en niet sterk in de duels. In de tweede helft herstelde hij zich, maar we kennen de afloop...

Nicolás Tagliafico - 7: Speelde weer een typische Tagliafico-wedstrijd. De Argentijn streed voor wat hij waard was. Aan hem lag het niet.

Frenkie de Jong - 7: Als je hem zo ziet spelen, dan kán het niet anders dan dat De Jong zich volgend seizoen meteen in de basis speelt bij FC Barcelona. Speelde wéér een sleutelrol tijdens een Champions League-wedstrijd. Hem was meer gegund.

Lasse Schöne - 5: Een onvoldoende voor de Deense routinier, die een hoofdrol had bij de eerste twee Spurs-treffers. Eerst werd hij op snelheid geklopt door Lucas Moura, waarna hij Onana in de weg liep bij de 2-2. Werd meteen gewisseld.

Donny van de Beek - 7,5: Het begint belachelijk te worden, zó goed speelt Van de Beek de laatste maanden. De aanvallende middenvelder was weer overal op het veld te vinden. Bij de 1-0 én 2-0 zette hij een blok, waardoor eerst De Ligt en daarna Ziyech konden scoren. Na zijn wissel in de 90ste minuut gaf Ajax het ticket voor de finale alsnog uit handen.

Hakim Ziyech - 9: 21 doelpunten en 19 assists: Ziyech is dit seizoen betrokken bij véértig Ajax-doelpunten. De penseelstreek waarmee hij de 2-0 maakte, verklapt zijn pure klasse. Ook in verdedigend opzicht is Ziyech van levensbelang voor Ajax. Dé man die opstaat als Ajax het nodig heeft. Maar voetbal is een wreed spelletje.

Kasper Dolberg - 3,5: Kreeg een paar minuten voor de aftrap te horen dat hij door de blessure van David Neres in de basis zou staan. Werkte zich het snot voor de ogen, maar lijkt in niets meer op de 'Europa League-spits' van twee jaar geleden. Terecht gewisseld.

Dusan Tadic - 7: Ook als linksbuiten was Tadic belangrijk voor Ajax. Bereidde een groot aantal kansen voor en vervulde ook als spits - na de wissel van Dolberg - een aardige rol. Maakte in de slotfase echter een moegestreden indruk en had niet meer de punch om de bevrijdende 3-2 te maken. Oók dat was uiteindelijk de nekslag.

Invallers

Joël Veltman - 7: Viel in de 60ste minuut in en speelde een goede wedstrijd als 'verdedigende' rechtsback. Haalde in de slotfase nog een bal van de doellijn.

Daley Sinkgraven - x: Viel in de 67ste minuut in en speelde te kort voor een beoordeling.

Lisandro Magallán - x: Viel in de 90ste minuut in en speelde te kort voor een beoordeling.