Tien conclusies: nachtmerrie in Arena, ongelukkige Schöne, staande ovatie van fans

Tien conclusies: nachtmerrie in Arena, ongelukkige Schöne, staande ovatie van fans

09-05-2019 00:20 Laatste update: 00:28

Ajax stond op de rand van de eerste Champions League-finale in 23 jaar, maar in de absolute slotfase viel die droom toch in duigen. VoetbalPrimeur trekt tien conclusies na een wrede nederlaag in de Johan Cruijff Arena.

Elektrisch geladen Arena
Ajax-trainer Erik ten Hag noemde het de grootste wedstrijd van Ajax ooit in de Johan Cruijff Arena. De stemming vooraf was opperbest. Er hing een fantastische sfeer in de Arena, de vlaggenzee voor de aftrap was indrukwekkend en ook toen Ajax het moeilijk kreeg bleven de fans achter de ploeg staan. Aan de fans lag het zeker niet.

Tactische flater van Spurs
Al na vijf mintuen kopte Matthijs de Ligt Ajax op een 1-0 voorsprong en zette de Amsterdammers daarmee op rozen. Maar waarom werd de centrale verdediger van Ajax in vredesnaam verdedigd door Kieran Trippier? De kleine verdediger had uiteraard geen schijn van kans tegen jonge Ajax-aanvoerder, die eerder in Turijn al bewees een uitstekende kopper te zijn.

Ajax kan finale in Madrid ruiken
De eerste helft in de Johan Cruijff Arena verliep perfect voor de Amsterdammers. Na de vroege openingsgoal van De Ligt tekende Hakim Ziyech op aangeven van Dusan Tadic voor de 2-0. De Amsterdammers konden de finale in Madrid ruiken en de fans leken hun ticket naar de Spaanse hoofdstad al te kunnen boeken. Het liep anders...

Ajax helpt Tottenham in de wedstrijd
Een pijnlijke conclusie: de 2-1 van Tottenham Hotspur had Ajax vooral aan zichzelf te wijten. Een standaardsituatie voor Ajax leidde uit het niets de comeback van Tottenham Hotspur in. De Ligt en Daley Blind liepen allebei voorin en waren uit positie, Frenkie de Jong kon dit keer niet reddend optreden en Lasse Schöne werd er volledig uitgespringt door Lucas Moura.

Schöne dubbel ongelukkig
Waar Schöne bij de aansluitingstreffer niet helemaal vrijuit ging, mocht de Deen de gelijkmaker van Moura zeker verweten worden. Na een uitstekende redding van Andre Onana leek de goalie de bal op te kunnen pikken. Schöne stond echter in de weg, waardoor Onana grabbelde en Moura uiteindelijk voor een tweede keer in korte tijd toesloeg: 2-2, waarmee de spanning opeens volledig terug was in de wedstrijd.

Niet Son, maar Moura dompelt Amsterdam in rouw
Vooraf werd er gevreesd voor de terugkeer van de Zuid-Koreaan Heung-Min Son, maar het was de Braziliaan Lucas Moura die zich ontpopte tot de dromendoder van Ajax. De Amsterdammers hadden de hele wedstrijd al niet echt grip op de Braziliaan. Na rust tekende Moura in korte tijd voor de 2-1 en de 2-2. In de vijfde minuut van de vijf minuten extra tijd tekende Moura zelfs voor een hattrick en dompelde hij heel Amsterdam in rouw.

Magistrale Ziyech vergeet zichzelf te belonen
De grote man aan de kant van Ajax was deze avond Hakim Ziyech. De Marokkaan, die na afloop zichzelf verweet dat hij niet meer dan één goal maakte, was een absolute plaag voor de defensie van de Londenaren. Ziyech maakte een heerlijke goal, rende de longen uit zijn lijf en speelde ook defensief weer uitermate sterk. Als iemand het woensdagavond verdiende om de finale in Madrid te halen, was het Ziyech wel. En daar had hij zelf voor kunnen zorgen. Tien minuten voor tijd schoot de creatieve middenvelder op de paal, in de extra tijd moest Hugo Lloris nog reddend optreden. Hij had meer verdiend.

Staande ovatie voor unieke prestatie
Ajax probeerde na de gelijkmaker nog voor een gelijkmaker te zorgen, maar het ontbrak aan tijd. Ondanks de gigantische domper na de 2-3 van Moura trakteerde het publiek in de Johan Cruijff Arena de Ajacieden op een staande ovatie. En terecht! Hoewel Ajax een zeker lijkende finaleplek uit handen gaf, heeft de formatie van Erik ten Hag dit seizoen een unieke prestatie geleverd. De Amsterdammers plaatsten zich overtuigend voor de achtste finale en schakelden vervolgens Real Madrid en Juventus uit. Uitmuntend!

Ontreddering en ongeloof
Waar de fans een staande ovatie gaven, heerste bij de spelers na het laatste fluitsignaal van Felix Brych vooral ontreddering en ongeloof. Hoe had Ajax de 2-0 voorsprong nog uit handen kunnen geven? De Amsterdammers zullen zich de komende dagen gaan beseffen dat de uitschakeling absoluut niet nodig was geweest en dat ze een unieke kans hebben laten lopen om een Champions League-finale te spelen. En dat zal heel veel pijn doen.

Next up: strijd om het kampioenschap
Het zal voor Ajax niet makkelijk worden om de nederlaag tegen Tottenham Hotspur te verwerken, maar Erik ten Hag zal de neuzen weer snel dezelfde kant op moeten zien te krijgen. Ajax moet de laatste twee competitiewedstrijden namelijk nog winnend af zien te sluiten om de landstitel binnen te halen. De Ajacieden hebben tot zondag om de enorme kater te verwerken: dan komt FC Utrecht op bezoek.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)