Stevige kritiek op jeugdopleiding van 'hardleers' Ajax: Nee, het gaat niet goed

Stevige kritiek op jeugdopleiding van 'hardleers' Ajax: "Nee, het gaat niet goed"

Gepubliceerd: donderdag 9 mei 2019 om 16:28do 09-05-2019 om 16:28

Ruben Jongkind vreest dat de geschiedenis zich gaat herhalen bij Ajax. De jeugdopleiding van de Amsterdammers vertoont volgens de opleider tekenen van verval.

Jongkind was tussen 2011 en 2015 verantwoordelijk voor het uitvoeren van 'het Plan Cruijff' in de Ajax-opleiding. Langzaam maar zeker ziet hij het misgaan op De Toekomst, ondanks de sensationele campagne van Ajax in de Champions League, bekerwinst en eerste plaats in de Eredivisie. "Het wordt zwaar", voorspelt Jongkind in gesprek met de BBC.

"Volgend jaar blijven sommige spelers bij Ajax en heeft de club veel geld om te investeren in nieuwe spelers", vervolgt hij. "Maar je hebt een solide jeugdopleiding van het hoogste niveau nodig om toptalenten te blijven produceren. Ik denk dat ze dat niet meer kunnen. De omgeving is ongelooflijk veranderd - het is nu een traditionele opleiding zoals alle andere in de wereld. Je moet iets compleet anders doen om het verschil te kunnen maken."

Jongkind ziet paralellen met de succesperiode onder Louis van Gaal in de jaren '90. "Ajax stak vervolgens veel geld in het stadion en de infrastructuur en implementeerde de filosofie van Van Gaal in de hele opleiding. De spirit van Cruijff was verdwenen. Toen ging het mis."

"De mensen zullen nu zeggen: alles gaat goed voor Ajax. Maar ik zeg: Nee, het gaat niet goed, want Ajax doet weer de verkeerde dingen in de opleiding. Ze zijn hardleers", aldus Jongkind. "Als je nu kijkt naar de O14, O15 of O16, dan zie je dat maar één team kampioen gaat worden. Misschien twee. Gemiddeld staan ze vijfde of zesde in de competitie."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws