Vier Engelse clubs in Europese finales: Chelsea wint na penalty's en treft Arsenal

Vier Engelse clubs in Europese finales: Chelsea wint na penalty's en treft Arsenal

09-05-2019 23:47 Laatste update: 23:51
90

Niet alleen de Champions League, ook het Europa League-seizoen 2019/2020 zal beslist worden door middel van een 'all-England final'. Chelsea en Eintracht Frankfurt hadden donderdagavond penalty's nodig om het Europa League-tweeluik te beslissen: de thuisploeg was de meest gelukkige vanaf elf meter en neemt het op woensdag 29 mei op tegen stadgenoot Arsenal.

Eintracht Frankfurt, zonder tribuneklant Jetro Willems en bankzitter Jonathan de Guzman, had het voor rust lastig op Stamford Bridge. Chelsea ontsnapte weliswaar aan een tegengoal, nadat doelman Kepa een volley van Danny de Costa uit de kruising tikte, maar had de touwtjes in handen. Na een klein half uur voorkwam Makoto Hasebe de openingstreffer door een vrije trap van Willian van de lijn te halen. Even later was het alsnog raak: Eden Hazard vond Ruben Loftus-Cheek met een steekpass en de jonge Engelsman schoot koeltjes de 1-0 binnen.

Wedden

Meer odds

Chelsea kreeg in het vervolg van de eerste helft nog een aantal kansen op de 2-0, maar moest kort na rust vanuit het niets de gelijkmaker incasseren. Luka Jovic dook na een slimme steekbal van Mijat Gacinovic vrij op voor Kepa en schoof de 1-1 binnen. De wedstrijd was, na de 1-1 in Frankfurt, volledig in evenwicht. Ook nadat De Guzman inviel, hielden beide ploegen elkaar in de tang en waren uitgespeelde kansen schaars. Hazard, bezig aan zijn waarschijnlijk laatste wedstrijd op Stamford Bridge, mocht nog voorzichtig ruiken aan de 2-1, maar een verlenging bleek onafwendbaar.

Voormalig FC Utrecht-spits Sébastien Haller kreeg in de eerste verlenging twee dotten van kansen op de 1-2. Bij de eerste gelegenheid raakte hij de bal niet vol: Kepa stond al op het verkeerde been, maar werd gered door David Luiz die de bal op miraculeuze wijze van de lijn weghaalde. De Fransman leek even later wel succes hebben met het hoofd, maar ditmaal was het Davide Zappacosta die zijn doelman te hulp schoot.

Aan de andere kant stuitte Emerson Palmieri op Kevin Trapp. De Braziliaanse linksback joeg op de rebound, maar Martin Hinteregger gooide zich vol overgave voor de bal. Ook de rechtsback van Chelsea was dichtbij, maar Trapp tikte een afstandsschot van Zappacosta onder de lat vandaan. De beslissing moest vanaf elf meter komen. Haller scoorde wél vanaf de stip en ook Ross Barkley en Jovic hielden hun zenuwen in bedwang. César Azpilicueta tekende bij een stand van 1-2 voor de eerste misser. De Guzman hielp Frankfurt aan het behouden van de honderd procent score, maar zag hoe ploeggenoten Hinteregger en Gonçalo Paciência niet voorbij Kepa kwamen. Hazard zond Chelsea vervolgens naar Baku.