De Boer: 'Ik mocht maximaal 5 miljoen investeren, mijn Ajax was stuk minder'

De Boer: 'Ik mocht maximaal 5 miljoen investeren, mijn Ajax was stuk minder'

10-05-2019 19:56
69

Frank de Boer vindt dat een vergelijking tussen 'zijn Ajax' en het huidige elftal van trainer Erik ten Hag mank gaat. Volgens de 48-jarige trainer is de situatie in de Johan Cruijff Arena nu heel anders.

"De financiële situatie was toen anders. Ik mocht maximaal 5 miljoen euro investeren. Dat was het", zegt De Boer tegen Elsevier. "Er moest eerst iemand vertrekken, voordat we überhaupt iemand konden halen. Vaak vis je dan achter het net. Soms moet je eens een risico nemen door spelers aan te trekken, maar bij mijn aantreden in 2010 zaten we met een verlies van 23 miljoen euro."

Afgelopen zomer trok Ajax wél flink de portemonnee voor spelers als Dusan Tadic en Daley Blind. "Ajax had al drie jaar niks gewonnen en dan ontstaat er een soort paniek. Alleen stond er dit keer zoveel geld op de bank dat er gerichte aankopen konden worden gedaan."

De Boer slaat de huidige selectie veel hoger aan dan zijn team, dat in 2016 op de slotdag de landstitel verspeelde door een gelijkspel tegen De Graafschap. Ook nu eindigen de Amsterdammers het seizoen met een uitduel op De Vijverberg. "Mijn elftal was kwalitatief een stuk minder. Een echt goed team als het huidige Ajax gaat dat niet overkomen."

Vooral van Frenkie de Jong is hij onder de indruk. "Wat Frenkie doet op het middenveld, dat kun je bijna niet aanleren. Dat is niet de kwaliteit van de coach Erik ten Hag, dat is de kwaliteit van Frenkie. De coach kan bepaalde tips meegeven, maar de rust die De Jong aan de bal heeft, komt uit zijn genen."