Invaller Dost kan Sporting niet aan zege helpen, voorronde CL onmogelijke opgave

11-05-2019 23:40 Laatste update: 12-05-2019 00:19
35

Sporting Portugal moet de tweede plek en een ticket voor de voorronde van de Champions League uit het hoofd zetten na een gelijkspel tegen Tondela. AC Milan mag na een minimale zege bij Fiorentina nog wel hopen op het miljardenbal.

Sporting Portugal 1-1 Tondela
Sporting Portugal moet de tweede plek en daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League uit het hoofd zetten. In eigen stadion kwam de formatie van Marcel Keizer niet verder dan 1-1 tegen het laaggeklasseerde Tondela.

De nummer drie van de Primeira Liga kwam via een benutte strafschop van Bruno Fernandes nog wel op een snelle voorsprong. Na ruim een half uur pakte Stefan Ristovski echter een volslagen belachelijke rode kaart door zijn tegenstander neer te beuken terwijl er geen bal in de buurt was.

Sporting, met Nemanja Gudelj in de basis, zag vervolgens hoe Tondela na rust langszij kwam via een goal van Romane. Een klein kwartier voor tijd werd Bas Dost gebracht om redding te brengen, maar ook zijn inbreng hielp Sporting niet aan een winnende goal.

De tweede plek is daardoor onbereikbaar. Sporting Portugal staat vijf punten achter op FC Porto en heeft nog maar een wedstrijd te spelen. Met een zekere derde plek heeft Sporting zich al wel verzekerd van een ticket voor de voorronde van de Europa League.

Fiorentina 0-1 AC Milan
AC Milan blijft in Italië meestrijden om ee Champions League-ticket. Op bezoek bij Fiorentina boekten de Milanezen een moeizame, maar belangrijke 0-1 overwinning.

Na ruim een half uur tekende Hakan Calhanoglu voor de enige treffer van de wedstrijd. Daardoor staat AC Milan op de vijfde plek met 62 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan doet AC Milan nog altijd mee om een Champions League-ticket. Daarvoor moet de ploeg bij de eerste vier eindigen.

Derby County 0-1 Leeds United
Leeds United heeft uitstekende zaken gedaan in de jacht op promotie naar de Premier League. In de halve finale van de playoffs rekende het af met het Derby County van de Nederlandse doelman Kelle Roos.

Na rust tekende Kemar Roofe voor de enige treffer nadat Jack Harrison hem op fraaie wijze alleen voor Roos had gezet. Een klein kwartier voor tijd leek de formatie van manager Frank Lampard de ideale kans te krijgen om op gelijke hoogte te komen, maar op advies van de grensrechter besloot de arbiter toch geen penalty te geven.

De return is woensdag. Uitdoelpunten tellen in deze playoffs niet dubbel.

Atalanta 2-0 Genoa
Met Marten de Roon en Hans Hateboer heeft Atalanta een belangrijke overwinning geboekt op Genoa. Die voorsprong kwam kort na rust tot stond. Eerst tekende Musa Barrow op aangeven van De Roon voor 1-0, niet veel later verdubbele Timothy Castagne de voorsprong. Via Goran Pandev kwam Genoa vlak voor tijd nog wel dichterbij, maar Atalanta wist de overwinning over de streep te trekken.

Atalanta komt zo steeds dichter bij een ticket voor Champions League-voetbal. De ploeg staat nu derde met 65 punten. De achtervolgers zijn Inter (63), AC Milan (59), AS Roma (59) en Torino (57). Die ploegen hebben allemaal nog wel een wedstrijd tegoed.

Mocht Atalanta bij de eerste vier eindigden, speelt het volgend seizoen in het miljardenbal.

Aston Villa 2-1 West Bromwich Albion
In de halve finale van de playoffs om promotie naar de Premier League heeft Aston Villa een minimale zege geboekt. Op eigen veld kwamen The Villans, met Anwar El Ghazi in de basisnog wel op achterstand door een goal van Dwight Gayle, maar na rust stelde Villa orde op zaken. Een kwartier voor tijd tekende Conor Hourhane met een heerlijke afstandsknal voor de gelijkmaker. Twee minuten later zorgde Tammy Abraham voor 2-1 na een terecht gegeven strafschop. In de slotfase kreeg doelpuntenmaker Gayle ook nog eens zijn tweede gele kaart.

De return tussen West Brom en Villa volgt komende dinsdag. In de playoffs tellen uitgoals niet dubbel. Gayle zal de return door zijn rode kaart moet missen. Of El Ghazi er wel bij is, is nog even afwachten. De oud-Ajacied liet zich in de slotfase wisselen nadat hij even daarvoor geblesseerd naar de grond was gegaan.