Nieuw doel voor Ajax: 'Schoenen mogen door de kleedkamer, woede moet eruit'

Nieuw doel voor Ajax: 'Schoenen mogen door de kleedkamer, woede moet eruit'

12-05-2019 09:15
73

Het is de grote vraag hoe Ajax in het Eredivisie-duel met FC Utrecht van zondag omgaat met de Champions League-uitschakeling. Henk Timmer strandde in 2005 met AZ in de halve finale van de UEFA Cup en denkt dat de Amsterdammers voor een zware test staan.

"Het is echt lastig om over de tik die je krijgt heen te stappen. Je beseft dat het zó uniek is wat je had kúnnen halen. Je krijgt lof en complimenten, maar daar koop je geen zak voor", vertelt Timmer aan de NOS. De oud-keeper voelde zich compleet leeg. "Het voordeel voor Ajax is dat ze nog voor een echte hoofdprijs spelen. De titel hebben ze al vijf jaar niet gewonnen. Dat is een extra motivatie die wij niet hadden."

"Ze zullen zeggen: het gaat ons niet gebeuren dat het kampioenschap ons nog wordt afgepakt", aldus Timmer. "Want als dat ook nog mislukt, komt het dubbel zo hard aan. Maar het was zeker makkelijker geweest als Ajax de finale had gehaald. Dan blijf je in de flow en win je zo'n wedstrijd tegen Utrecht gewoon."

Sportpsycholoog Rico Schuijers adviseert Ajax zich op het nieuwe doel te richten, de landstitel. "Direct na de wedstrijd mag je schelden, schoenen door de kleedkamer gooien. Alle woede en verdriet moet eruit. Een dag later moet je analyseren, en daarna komt het moment dat je je moet richten op het nieuwe doel", legt hij uit.

Tegelijkertijd moet Ajax ervoor waken al te veel over de schaal te fantaseren. "Sporters leveren hun beste prestaties op het moment dat ze geen verwachtingen hebben, maar alleen bezig zijn met wat ze moeten doen."