Doek valt voor NAC, Emmen stuurt Excelsior en De Graafschap naar play-offs

Doek valt voor NAC, Emmen stuurt Excelsior en De Graafschap naar play-offs

12-05-2019 16:26 Laatste update: 17:09
57

Het doek is gevallen voor NAC Breda. De ploeg van trainer Ruud Brood ging zondag in de blessuretijd ten onder tegen sc Heerenveen en kan Excelsior of De Graafschap niet meer achterhalen op de laatste speeldag van het seizoen. FC Emmen is verlost van degradatiezorgen.

NAC streed zondagmiddag voor de allerlaatste kans, maar in Breda had - met uitzondering van de technische staf - feitelijk iedereen al ingestemd met een jaartje Keuken Kampioen Divisie. Op het veld wekten de spelers van de Bredanaars ook nauwelijks de indruk voor een wonder te kunnen zorgen.

Omdat Heerenveen er ook niets van bakte, duurde het tot de 69ste minuut tot er gescoord werd. Sam Lammers maakte de 1-0 voor de Friese ploeg. Na de gelijkmaker van aanvoerder Menno Koch had NAC nog één treffer nodig om in leven te blijven, maar die viel niet meer. Sterker nog, Mitchell van Bergen bezorgde Heerenveen in de blessuretijd nog de drie punten. NAC degradeert daardoor uit de Eredivisie.

Excelsior en De Graafschap
Excelsior en De Graafschap moeten in de play-offs hun Eredivisie-verblijf proberen te verlengen. De Kralingers wonnen weliswaar in een spektakelstuk van Heracles Almelo, maar dat was onvoldoende om nog kans te maken om directe handhaving. Elias Mar Omarsson (hattrick), Jurgen Mattheij en Dennis Eckert scoorden voor Excelsior. Adrian Dalmau (hattrick) en Lerin Duarte deden dat voor Heracles.

In de Gelderse derby tussen Vitesse en De Graafschap trokken de Superboeren aan het kortste eind. Bart Straalman (eigen doelpunt), Thomas Buitink (tweemaal), Martin Odegaard, Oussama Darfaloui en Richie Musaba maakten de doelpunten namens Vitesse. Youssef El Jebli redde de eer voor De Graafschap, dat wel zakt naar de zeventiende plaats.

Emmen blijft erin
FC Emmen speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. De club die dit jaar debuteert in de Eredivisie rekende af met bekerfinalist Willem II: 3-2. De Tilburgers kwamen nota bene op een 2-0 voorsprong, maar gaven dat uit handen. Emmen scoorde via Luciano Slagveer, Hilal Ben Moussa en Michael de Leeuw en klimt naar plek veertien met 35 punten.