FC Groningen wint, dankt FC Emmen en ligt op koers voor play-offs

12-05-2019 16:30 Laatste update: 16:47
34

FC Groningen heeft in de strijd om plek acht, een positie die aan het einde van de rit goed is voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal, uitstekende zaken gedaan. Groningen zag nummer acht Willem II thuis van FC Emmen verliezen, terwijl het zélf won van Fortuna Sittard.

Groningen wist dat het een zege nodig hadden tegen Fortuna en daarnaast moest hopen op een uitglijder van Willem II, om zo de cruciale achtste plaats op de ranglijst in handen te krijgen.

In de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen voor eigen publiek had het elftal van trainer Danny Buijs totaal geen moeite met Fortuna, dat zich onlangs al veilig wiast te spelen. Goudhaantje Paul Gladon maakte er in de 38e minuut 1-0 van en kort na rust schoot Ritsu Doan op zéér fraaie wijze de 2-0 binnen. In de 93e minuut tekende Samir Memisevic vanaf de strafschopstip voor de eindstand.

Daarna barstte het gejuich pas écht los in Groningen, want vanuit Tilburg sijpelde het goede nieuws binnen. Willem II was in eigen huis met 3-2 onderuit gegaan tegen Emmen, na een 2-0 voorsprong. Groningen staat daardoor nu op plek acht, met 45 punten. Willem II heeft 44 punten.

Op de slotdag van de competitie gaan de Tilburgers op bezoek bij ADO Den Haag. Groningen speelt uit tegen Emmen, dat zich door de overwinning in Brabant officieel veilig heeft gespeeld.

PEC Zwolle - VVV Venlo 2-4
Bij de wedstrijd tussen PEC en VVV in Zwolle stond, los van de posities op de ranglijst, zondag niets meer op het spel. Het allerlaatste thuisduel van doelman Diederik Boer werd met 4-2 verloren. Grote man aan Limburgse zijde was Peniel Mlapa: hij scoorde drie keer na rust. De wedstrijd was met name pikant voor trainer Maurice Steijn, die nu nog in dienst is van VVV, maar zijn loopbaan mogelijk voortzet bij PEC.

Door de overwinning van VVV staat die ploeg nu op de twaalfde plek, met 41 punten. PEC, de nummer dertien, heeft 38 punten.