Kampioen Ajax op rapport: De Jong, De Ligt en aanvallers een 9, één dissonant

Kampioen Ajax op rapport: De Jong, De Ligt en aanvallers een 9, één dissonant

15-05-2019 21:35 Laatste update: 16-05-2019 00:52
32

Ajax is na de 1-4 overwinning bij De Graafschap officieel kampioen van Nederland. VoetbalPrimeur maakt rapport op van de selectie die de club aan de 34ste landstitel in de clubgeschiedenis hielp.

Andre Onana: 7,5
In 32 competitiewedstrijden hield Onana liefst zestien keer (!) de nul. De Kameroense goalie bewees een uiterst betrouwbare sluitpost te zijn. Voor Ajax is het dan ook goed nieuws dat Onana heeft besloten nog een jaar in Amsterdam te blijven. Doel voor volgend jaar: de keeper worden met de minste tegengoals. Daarin werd hij dit seizoen namelijk afgetroefd door PSV-collega Jeroen Zoet (32 om 26 tegentreffers).

Noussair Mazraoui: 7,5
Sinds de blessure van Joël Veltman is Mazraoui de nummer één rechtsback bij de Amsterdammers. Mazraoui bewees vooral aan de bal in offensief opzicht van meerwaarde te kunnen zijn. Verdedigend is Mazraoui niet altijd even betrouwbaar. In het slot van de competitie fungeerde Mazraoui een paar keer als middenvelder op de plek van Lasse Schöne. Zijn plek voor de toekomst?

Matthijs de Ligt: 9
De absolute leider van kampioen Ajax. En dat op zijn negentiende. Het seizoen 2018-2019 was overduidelijk het seizoen van Matthijs de Ligt, die meer dan wie dan ook bewees klaar te zijn voor een stap hogerop. Liefst negen keer werd De Ligt geselecteerd voor VP's Elftal van de Week en dat was niet voor niets. Een vertrek is deze zomer niet tegen te houden en zijn gemis zal zich volgend seizoen absoluut doen voelen.

Daley Blind: 8
In het begin van de competitie was niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van de teruggekeerde Daley Blind. In de loop van het seizoen veranderde dat beeld echter. Blind compenseert zijn gebrek aan snelheid met een fenomenaal tactisch inzicht en vormde samen met De Ligt een centraal duo dat nauwelijks uit elkaar te spelen was.

Nicolas Tagliafico: 8
Je weet wat je hebt aan Nicolas Tagliafico. Met zijn tomeloze inzet en gif in zijn spel is de Argentijn niet alleen een belangrijke pion geweest in het kampioenschap van Ajax, maar groeide hij ook nog eens uit tot een publiekslieveling. Enig minpuntje aan zijn felle spel: Tagliafico pakt soms iets te makkelijk een gele kaart. Goed nieuws voor de supporters in Amsterdam: Tagliafico heeft aangekondigd ook volgend seizoen bij Ajax te voetballen.

Lasse Schöne: 6,5
De geroutineerde Lasse Schöne is meer en meer een speler geworden die in dienst van het elfal speelt. Ooit werd Schöne geroemd om zijn creatieve inbreng, maar inmiddels speelt de 32-jarige Schöne vooral sober. Met 30 gespeelde competitiewedstrijden had Schöne wel degelijk een grote inbreng in de titel van Ajax.

Frenkie de Jong: 9
De man die dit seizoen de harten van menig voetbalfan veroverde. De Jong zien spelen is een lust voor het oog. Dat hij in de Eredivisie niet verder kwam dan vier goals en drie assists doet daar eigenlijk niets aan af. Het was dit seizoen een genot om naar De Jong te kijken: de middenvelder laat voetballen er zo simpel uitzien. Dat bleek maar weer eens aan zijn heerlijke rush voorafgaand aan de strafschop in de kampioenswedstrijd bij De Graafschap. Volgend seizoen mag hij zijn kunsten vertonen in de Primera Division en zal blijken hoe hard Ajax de spelmaker gaat missen.

Donny van de Beek: 8
Er was een tijd dat Donny van de Beek niet zeker was van een basisplek onder Erik ten Hag. Dat lijkt nu ondenkbaar. Van de Beek ontpopte zich vooral in de tweede seizoenshelft tot een onmisbare schakel in het Ajax van Erik ten Hag. Met negen goals en tien assists had Van de Beek een aanzienlijk aandeel in de 34ste landstitel.

Dusan Tadic: 9
Tadic zal geen spijt hebben van zijn besluit de Premier League achter zich te laten. En Ajax zal geen spijt hebben dat het Tadic binnen heeft gehaald. De Serviër werd met 28 goals gedeeld topscorer van Nederland (met PSV-spits Luuk de Jong), maar was ook nog eens goed voor 14 assists. Boven alles toonde Tadic zich een natuurlijke leider. Het is voor de Ajax-fans te hopen dat zijn verblijf in Amsterdam langer duurt dan één seizoen.

Hakim Ziyech: 9
Liefst elf keer kreeg Hakim Ziyech een plekje toebedeeld in VP's Elftal van de Week. De Marokkaanse middenvelder was dit seizoen misschien wel de meest opwindende speler aan de kant van de Amsterdammers. Met enige regelmaat kreeg Ziyech het Ajax-publiek op de banken. Met zestien goals en zeventien assists koppelde hij zijn goede techniek aan rendement. Bovendien liet hij dit seizoen zien ook in de omschakeling en in verdedigend opzicht van waarde te zijn. Al met al een weergaloos seizoen en dus is het nog maar de vraag of we Ziyech na de zomer terugzien in de Johan Cruijff Arena.

David Neres: 7,5
Neres heeft een seizoen met twee gezichten achter de rug. De Braziliaan was vooral na de winterstop van levensbelang voor Ajax en groeide uit tot publiekslieveling in de Johan Cruijff Arena, maar verloor aanvankelijk zijn basisplaats in Amsterdam. Pas toen trainer Erik ten Hag voor een systeem met Dusan Tadic als vaste spits koos, werd Neres écht belangrijk. Hij eindigt het seizoen op acht doelpunten en acht assists.

Kasper Dolberg: 5,5
De enige dissonant in het lijstje is spits Kasper Dolberg. Na het jaar van de Europa League-finale leek de wereld aan zijn voeten te liggen, maar sinds zijn slepende buikwandblessure wil het niet echt vlotten bij de Deen. Dolberg heeft vaak ruzie met de bal, straalt weinig spelvreugde uit en zal volgend jaar echt weer stappen moeten gaan maken om een roemloos einde van zijn Ajax-tijd te voorkomen. Toch een voldoende, omdat hij nog wel tot elf goals vijf assists kwam en zo toch zijn bijdrage leverde.

Klaas-Jan Huntelaar: 7
Als Ajax hem nodig had stond Huntelaar op. Zo ook afgelopen zondag, toen hij na een kwartier spelen de vroege 0-1 van FC Utrecht ongedaan maakte. 'Veteraan' Huntelaar heeft dit seizoen bewezen het scoren nog niet verleerd te zijn en is hongeriger dan voorheen. Met zestien goals en vier assists is het niet gek dat Ajax en Huntelaar nog een jaartje met elkaar doorgaan.

Noot: om opgenomen te worden in het rapport moet een speler minimaal vijftien competitiewedstrijden hebben gespeeld dit seizoen