RKC buigt achterstand om en schakelt dramatisch NEC uit in play-offs om promotie

14-05-2019 20:28
111

RKC Waalwijk heeft NEC veroordeeld tot een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. De Nijmegenaren reisden met een 2-0 voorsprong af naar Waalwijk, maar gingen daar af als een gieter: 3-0.

NEC won afgelopen vrijdag met 2-0 dankzij goals van Mike Trésor Ndayishimiye en Jordy Bruijn, maar wist dat de return geen gelopen koers zou zijn gezien het aantal kansen dat RKC in Nijmegen kreeg. NEC had in het begin van de eerste helft echter weinig te vrezen van de Waalwijkers, die er geen spannende return van wisten te maken.

Pas na een half uur kreeg Bruijn de eerste grote kans van de wedstrijd na een hakje van topscorer Ferdy Druijf. Echter was doelman Etiënne Vaassen bij de les. RKC wilde daarna een strafschop nadat Matthijs Branderhorst Stijn Spierings omver beukte. Op advies van de VAR kwam die er echter niet, omdat de NEC-keeper eerder bij de bal was.

Vlak voor rust maakte RKC er 1-0 van na een fout van Leroy Labylle, die werd afgestraft door Dylan Seys. Na de tegentreffer was het billenknijpen voor het slappe en ongeïnspireerde NEC, dat er nauwelijks uit wist te komen en veel te laconiek speelde. NEC kreeg kort na rust via Jonathan Okita een grote mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Vaessen, die in Nijmegen nog de schlemiel was, redde opnieuw.

RKC was in de tweede helft een stuk sterker dan in de eerste helft en kwam na ruim een uur spelen verdiend op 2-0. Spierings profiteerde optimaal van gerommel in de defensie van NEC en werkte de achterstand definitief weg. Vanaf dat moment was RKC de enige ploeg die ergens aanspraak op maakte.

NEC bracht Joey van den Berg voor Randy Wolters en leek verdedigend te wisselen, maar dat werd na zeventig minuten hard afgestraft. Mario Bilate passeerde Branderhorst en maakte de derde treffer voor RKC, die NEC de das om deed. De Nijmegenaren kregen geen kansen meer en spelen ook volgend seizoen op het tweede niveau van Nederland. RKC neemt het zondag in de halve finales van de play-offs op tegen de nummer zestien van de Eredivisie.