'Kannibaal' Ajax wekt ergernis bij andere clubs: 'Elk seizoen spelers weggehaald'

'Kannibaal' Ajax wekt ergernis bij andere clubs: 'Elk seizoen spelers weggehaald'

15-05-2019 06:49
179

Ajax heeft een financiële kloof geslagen met de andere clubs in Nederland en wil dat nu ook sportief uitbuiten. Volgens het Algemeen Dagblad wekt het irritatie bij andere clubs dat Ajax veelvuldig jeugdspelers wegplukt.

In het AD wordt Ajax omschreven als een 'kannibaal', die niet schroomt om miljoenen neer te tellen om jeugdspelers los te weken bij andere clubs in Nederland. Zo verkasten in het recente verleden Rio Hillen, Anass Salah-Eddine en Kian Fitz-Jim van AZ naar Ajax. Ook Feyenoord vreest de interesse van Ajax in enkele jeugdspelers, waaronder Steven van der Sloot, Rico Speksnijder, Shiloh 't Zand en Ilyas el Moussaoui.

Maar voor meer clubs is het handelen van Ajax frustrerend. "Elk seizoen worden er spelers van de Onder-11 weggehaald. Dan zit er nog geen vergoeding aan vast, dat is pas vanaf de Onder-12", vertelt Jelle Goes, manager academie bij FC Utrecht tegenover het AD. "Over het algemeen geeft deze aandacht alleen maar onrust en emoties bij spelers en ouders", voegt hij daar aan toe.

Hij vindt dat het anders moet. "Voor opleidingen in het algemeen zouden daar veel betere afspraken over moeten komen. Ook als ik andere directe collega's spreek: er gaat zoveel energie in zitten om die jongens te behouden, terwijl je bezig wilt zijn met het ontwikkelen van die spelers."

Eind vorig jaar kwam naar buiten dat de grote clubs een 'herenakkoord' hebben gesloten. Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht laten elkaars jeugdspelers met rust. Dat akkoord gaat echter pas in 2021 in.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s