Southgate roemt 'fenomenaal' Ajax: 'Ze hebben echt een uniek model'

Southgate roemt 'fenomenaal' Ajax: 'Ze hebben echt een uniek model'

17-05-2019 13:28
44

De Engelse bondscoach Gareth Southgate heeft zich lyrisch uitgelaten over Ajax. Volgens de manager is de ploeg van Erik ten Hag een voorbeeld voor veel ploegen uit Engeland.

"Ajax heeft een aantal hele goede jonge spelers", tekent Football London op uit de mond van Southgate, die het in juni met Engeland opneemt tegen het Nederlands elftal in de halve finale van de Nations League. "Ze hebben ook enkele goede spelers uit andere landen. Ze hebben echt een uniek model. Ze weten wie ze zijn als club: ze leiden goede spelers op en verkopen ze dan door."

"Eens in de zoveel tijd hebben ze uitstekende teams die het heel goed doen in Europa, dus dat is echt fenomenaal", vervolgt Southgate. "Ik hou van de mentaliteit van de club en waar ze voor staan."

In Engeland kunnen ze nog wel wat leren van Ajax, vindt Southgate. "We hebben nog steeds een probleem met Engelse spelers. We hebben het daar aan het begin van het seizoen al over gehad en het is zo gegaan als ik dacht. Aan het eind van het seizoen kwam dertig procent van de competitie in aanmerking voor ons (het Engelse nationale team red.) en die lijn zet zich door."

Southgate vindt dat hij moet waarschuwen voor het gebrek aan Engelse spelers die doorstoten tot het eerste elftal. "Ik maak me zorgen over de bondscoaches die na mij komen en ik moet kijken naar het grotere geheel", legt hij uit. "We moeten dit in de gaten blijven houden en we moeten de juiste spelers op blijven leiden, zodat ze kunnen doorbreken in een eerste elftal. Anders blijft die lijn zich doortrekken en dat zou zorgelijk zijn."