Leven na De Ligt, Frenkie en Ziyech: zo kan de nieuwe Ajax-basis eruit gaan zien

Leven na De Ligt, Frenkie en Ziyech: zo kan de nieuwe Ajax-basis eruit gaan zien

23-05-2019 10:00 Laatste update: 29-05-2019 12:43
147

Frenkie de Jong is al verkocht, Matthijs de Ligt volgt binnenkort in zijn kielzog en tal van andere sterren uit Amsterdam staan in de belangstelling van de Europese top. De vraag die rijst: hoe ziet de basiself van Ajax er komend seizoen uit? Wat zijn na de transferzomer de opties voor trainer Erik ten Hag? VoetbalPrimeur bekijkt de stand van zaken.  

Marc Overmars staat voor een monsterklus. De directeur voetbalzaken van Ajax voorspelde onlangs dat 'drie à vier' dragende krachten van de landskampioen een transfer gaan maken. Dat betekent dat naast Frenkie de Jong nog drie basisspelers waarschijnlijk hun laatste wedstrijd al gespeeld hebben in Amsterdam. Meest voor de hand liggende kandidaten voor een afscheid zijn - naar onze inschatting - Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en David Neres. Het drietal Ajax-sterren heeft zich dit seizoen met hun formidabele spel in de Champions League in de kijker gespeeld bij de complete Europese top.

Dus, what next voor Ajax, zonder De Ligt, De Jong, Ziyech en Neres? Hoe zou de basisopstelling, inclusief de versterkingen die al zijn vastgelegd, over pakweg drie maanden eruit kúnnen zien? VoetbalPrimeur sleutelde twee mogelijke opstellingen in elkaar, minus de drie die net als De Jong waarschijnlijk verkocht worden. 


Doel
Alles wijst erop dat André Onana ook komend seizoen onder de lat staat bij Ajax. De goalie verlengde enkele maanden terug zijn contract, met daarbij de belofte nog zeker één jaar te blijven. Rond de aflopende verbintenis van derde doelman Kostas Lamprou blijft het voorlopig stil. De kans is groot dat de Griek moet wieberen. Op huurling Bruno Varela (Benfica) heeft Ajax een optie tot koop bedongen en Kjell Scherpen is overgenomen van FC Emmen. 

Defensie
Zelfs na het vertrek van De Ligt heeft Erik ten Hag opties te over in zijn achterhoede. Net als Onana deed ook Nicolás Tagliafico de toezegging dat hij blijft. Landgenoot Lisandro Martinez werd deze week vastgelegd; hij kan als linksback én in het centrum van de defensie uit de voeten. Dat geldt ook voor Kik Pierie, die overkomt van sc Heerenveen. Daley Sinkgraven staat in de belangstelling van Bayer Leverkusen; gezien alle alternatieven is een verkoop logisch. 

Daley Blind vormde dit seizoen een formidabel duo met De Ligt. Grote vraag is of Lisandro Magallán promoveert en door Ajax rijp wordt geacht om de plek van de aanvoerder over te nemen. Tijdens zijn eerste halfjaar bij de club overtuigde de Argentijn de fans niet. Ten Hag heeft ook nog Perr Schuurs achter de hand. De coach van Ajax zou daarnaast kunnen kiezen voor een terugkeer van Joël Veltman als centrale verdediger. Op rechts beschikt hij met revelatie Noussair Mazraoui en Rasmus Kristensen over twee opties. 


Mogelijke opstelling (1) 

Middenveld 
Zowel Blind als Mazraoui is óók inzetbaar op 6. Voor die positie is tevens Razvan Marin aangetrokken. De Roemeen komt deze zomer voor 12 miljoen euro over Standard Luik. Lasse Schöne zou zomaar het kind van de rekening kunnen worden. Donny van de Beek wordt door buitenlandse media haast elke dag gelinkt aan een nieuwe buitenlandse grootmacht. Bij Ajax leeft de hoop dat de 22-jarige international behouden blijft voor de club. Wij gokken erop dat Van de Beek aansluit bij Onana en Tagliafico en een transfer naar het buitenland uitstelt. 

De Jong, voor 75 miljoen euro verkocht aan Barcelona, laat een gapend gat achter op het middenveld. Ajax zal voor hem een vervanger moeten aantrekken, al zei De Jong onlangs zélf dat Carel Eiting wellicht goed genoeg is om in zijn voetsporen te treden. Volgens Voetbal International heeft Ajax het oog laten vallen op Roemeens international Ianis Hagi. Ook Oranje-international Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion) wordt genoemd, terwijl talenten als Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch in de coulissen staan te trappelen. 


Mogelijke opstelling (2)

Aanval
De verkoop van Neres en Ziyech levert Overmars een smak geld, maar bovenal kopzorgen op. Met het vertrek van de Braziliaan en de Marokkaan valt namelijk twee derde van de succesvolle voorhoede weg. Een blik op de huidige selectie leert dat directe vervangers van hetzelfde niveau niet aanwezig zijn. Hassane Bandé kan zich in de voorbereiding op het nieuwe seizoen hopelijk laten zien. Een jaar geleden betaalde Ajax ruim zeven miljoen euro voor de vleugelspeler uit Burkina Faso, maar door een zware blessure kwam hij dit seizoen niet één keer in actie. 

Met de tientallen miljoenen euro's die binnenstromen door de verkoop van al die topspelers heeft Ajax sowieso de middelen om één of meerdere aanvallers van topkwaliteit aan te trekken. Steven Bergwijn (PSV), Cristian Pavón (Boca Juniors) en Martin Odegaard (door Real Madrid verhuurd aan Vitesse) worden genoemd als potentiële versterkingen. 

Topscorer Dusan Tadic is natuurlijk inzetbaar op de flanken, maar hij excelleerde de laatste maanden juist als spits. Kasper Dolberg lijkt dan ook genoegen te moeten nemen met een reserverol. Klaas-Jan Huntelaar, binnenkort 36, zal zich iets makkelijker in zijn rol als bankzitter kunnen schikken. De achttienjarige Lassina Traoré heeft nog alle tijd om zich door te ontwikkelen. 

Hoe komt de basiself van Ajax volgens jou eruit te zien? Welke spelers moet Overmars naar Amsterdam halen? Deel het in de comments!