Vitesse walst in half uur over FC Groningen heen en mag op herhaling in Utrecht

21-05-2019 22:34 Laatste update: 22:36
65

De indrukwekkende opmars van FC Groningen is geëindigd in Arnhem. De ploeg van Danny Buijs werkte zich in een half jaar tijd op van degradatiekandidaat tot subtopper, maar moet de finaleplek in de play-offs om Europees voetbal aan Vitesse laten.

FC Groningen begon met een 2-1 voorsprong aan het returnduel in Arnhem, maar kon daar welgeteld één minuut en zeven seconden van genieten. Ludovit Reis werd opgejaagd door Thulani Serero, werkte de bal paniekerig weg door het midden en gleed bovendien uit. Martin Odegaard had de 1-0 vervolgens voor het inschieten.

De openingstreffer bleek het startschot voor een spectaculair eerste half uur, waarin de gehavende thuisploeg volledig over FC Groningen heen denderde. Sergio Padt voorkwam nog een tweede treffer van Bryan Linssen, maar moest even later twee keer buigen voor de tandem Martin Odegaard-Tim Matavz. De Sloveense spits gleed eerst binnen na een ragfijne steekpass van de Noor en kopte even later binnen uit een door Odegaard genomen corner: 2-0 en 3-0.

De gasten moesten even bekomen van de schrik, maar meldden zich op slag van rust in het strafschopgebied van Vitesse: Remko Pasveer hield Kaj Sierhuis echter van scoren af. Diezelfde Sierhuis haalde na de rust een inzet van Mohammed Dauda van de lijn. Op dat moment had de arbitrage al een streep gezet door de 4-0 van Linssen wegens buitenspel.

Vitesse leek de wedstrijd probleemloos uit te spelen, maar tien minuten voor tijd stond er plotseling een 3-1 stand op de borden. Sierhuis tikte na een counter binnen op aangeven van Mo El Hankouri bracht vanuit het niets de spanning terug in de wedstrijd. Tijdens de spannende slotfase werd er echter niet meer gescoord, waardoor Vitesse net als vorig jaar met FC Utrecht mag strijden om een Europees ticket. De finalewedstrijden vinden plaats op vrijdag 24 en dinsdag mei.