Valencia doorbreekt hegemonie van FC Barcelona en wint Copa Del Rey

Valencia doorbreekt hegemonie van FC Barcelona en wint Copa Del Rey

25-05-2019 22:57
70

Valencia heeft de bekerhegemonie van FC Barcelona doorbroken en gaat aan de haal met de Copa Del Rey. De nummer vier van Spanje wist in Sevilla te stunten en versloeg de Spaanse kampioen met 2-1. Barcelona won de Copa Del Rey hiervoor maar liefst drie jaar op rij.

Barcelona, met Jasper Cillessen in de basis, was in de openingsfase dominant en had de bal, maar Valencia was een stuk effectiever. Na ruim twintig minuten was Jasper Cillessen kansloos op een snoeihard schot van Kevin Gameiro: 0-1. Valencia moest het vooral hebben van counters en leek geen onnodige risico's te willen nemen.

Barcelona, dat vrijwel alles via Jordi Alba op de linkerflank speelde, hoopte op een snelle gelijkmaker, maar kreeg tien minuten na de 0-1 ook de 0-2 om de oren. Carlos Soler gaf de bal vanaf rechts hard voor op Rodrigo, die Cillessen kansloos liet met een harde kopbal van dichtbij. Barcelona had maar liefst 76% balbezit, maar deed daar weinig mee. Valencia wist de Catalanen op afstand te houden en won vrijwel alle tweede duels. De grootste kans voor rust was van Lionel Messi.

Ernesto Valverde bracht na de rust Malcom en Arturo Vidal. Zij kwamen voor Nelson Semedo en Arthur. Valencia liet kort na de onderbreking een grote mogelijkheid op de definitieve nekslag liggen toen Goncalo Guedes van buiten de zestien maar net naast schoot. Daarna was het Barcelona dat de wedstrijd domineerde, maar telkens tegen de muur van Valencia opliep.

Messi was dicht bij de aansluitingstreffer, maar schoot op de paal. Valencia kon alleen nog maar tegenhouden en kwam zelf niet meer aan aanvallen toe. Nadat Gerard Pique een grote mogelijkheid onbenut liet, maakte Messi een kwartier voor tijd alsnog de 1-2. Een corner van Malcom werd op de paal gekopt door Clement Lenglet, maar de Argentijn stond op de juiste plek om alsnog binnen te tikken.

Barcelona drukte en drukte en was vol op jacht naar de gelijkmaker, maar Valencia wist stand te houden en doorbreekt zo de bekerhegemonie van de Catalanen.