Sensatie in Italië: Atalanta stunt en gaat debuteren in de Champions League

55

Na Juventus en SSC Napoli gaan ook Atalanta Bergamo en Internazionale de Champions League in. Maar liefst vier ploegen maakten in de slotronde van de Serie A nog kans op twee Champions League-tickets. AS Roma en AC Milan grijpen net mis. Atalanta stunt en eindigt als derde in de Serie A.

Atalanta - Sassuolo 3-1
Atalanta Bergamo had voor de speelronde de beste papieren voor een Champions League-ticket en hoefde thuis slechts te winnen van Sassuolo. De ploeg van Marten de Roon, die in de basis begon bij Atalanta, kwam even in de problemen nadat Domenico Berardi voor een vroeg openingsdoelpunt van Sassuolo zorgde. Echter schoot Duvan Zapata Atalanta snel weer op gelijke hoogte.

Nog voor de rust moest doelpuntenmaker Berardi met rood van het veld na een opstootje met De Roon. In de tweede helft maakte Atalanta 2-1 (Alejandro Gomez) en 3-1 (Mario Pasalic), waarna Sassuolo zelfs met negen man verder moest. Francesco Magnanelli kreeg zijn tweede gele kaart. De zege was toen al binnen, waardoor Atalanta zich voor het eerst in 111 jaar op mag gaan maken voor de Champions League.

Internazionale - Empoli 2-1
Ook voor Inter was de taak simpel: winnen van Empoli om kans te maken op een Champions League-ticket. Dat bleek in de praktijk een stuk lastiger dan op papier. De thuisploeg won met 2-1, maar kwam met name in de slotfase bijzonder goed weg. Na 45 minuten stond het nog 0-0. Invaller Keita Baldé viel in en schoot Inter in de 51e minuut op voorsprong. Nadat Mauro Icardi een strafschop miste, maakte Hamed Traoré een kwartier voor tijd gelijk.

Inter leek zich pijnlijk te gaan verslikken in de laagvlieger, maar Radja Nainggolan zorgde toch weer voor de voorsprong voor Inter. Doelman Samir Handanovic maakte zich in de blessuretijd onsterfelijk met een geweldige save. Marcelo Brozovic leek in minuut 96 (!) aan alle onzekerheid een einde te maken met de 3-1, maar zijn treffer werd afgekeurd. De zege kwam niet meer in gevaar voor Inter, dat samen met Atalanta de Champions League in gaat.

SPAL - AC Milan 2-3
Ook AC Milan had nog volop kansen op Champions League-voetbal, maar moet het slechts doen met de Europa League. De ploeg van Gennaro Gattuso won op het nippertje van SPAL, maar heeft daar niets aan nadat ook de concurrentie wist te winnen. Hakan Calhanoglu en Franck Kessie zorgden voor een flitsende start voor Milan. Echter kwam SPAL via Francesco Vicari en Mohamed Fares weer gelijk, waarna Milan de wedstrijd zelfs dreigde te verliezen.

Zover kwam het niet, want Kessie maakte in de 64e minuut 2-3 vanaf de stip. Gattuso en zijn mannen hebben echter weinig aan de zege en mogen zich opmaken voor een seizoen in de Europa League.